جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

کفش‌های دیابتی

کفش‌ های دیابتی

مصرف بی‌رویه قند و بالا رفتن میزان قند خون در بدن انسان باعث ایجاد مشکلاتی در بخش‌های مختلف بدن انسان ازجمله عصب‌ها خواهد شد، زمانی که اعصاب حسی در ناحیه کف پا از بین می‌روند و فرد دچار نوروپاتی دیابتی می‌شود امکان آسیب رسیدن به بخش‌هایی که عصب حسی خود را ازدست‌داده‌اند وجود دارد، در این زمان برای کاهش امکان آسیب‌رسانی به این نقاط برای افراد کفش‌های دیابتی می‌سازیم. در ادامه با نوروپاتی دیابتی بیشتر آشنا می‌شویم:

نوروپاتی دیابتی

زمانی که فرد دچار بیماری دیابت می‌شود، عصب‌های موجود در سرتاسر بدن دچار اختلال و آسیب‌دیدگی خواهند شد، در این هنگام فرد در ناحیه دست، پا، بازوها، کف پا دچار سوزن سوزن شدن، درد و یا بی‌حسی خواهد شد.

در هنگام آسیب‌دیدگی اعصاب حسی و نوروپاتی دیابتی فرد در برابر هرگونه آسیب‌دیدگی یا بیماری‌هایی مثل عفونت یا ایجاد زخم در پا آسیب‌پذیر خواهد شد، زمانی که فرد دچار هرگونه آسیب در ناحیه‌هایی مثل کف پا شود و در بهبود آن اختلال ایجاد شود، امکان قطع عضو هم وجود خواهد داشت.

بنابراین افرادی که دچار بیماری دیابت هستند و علائمی همچون گزگز دست‌وپا، بی‌حسی و درد هستند لازم است حتماً دراین‌باره با پزشک متخصص بیماری‌های دیابتی مشورت داشته باشند. ما در کلینیک کوشا به اینگونه افراد پیشنهاد می‌کنیم که برای به حداقل رساندن و جلوگیری از آسیب بیشتر، از کفش‌های دیابتی استفاده کنند.

علائم نوروپاتی دیابتی

با توجه به اینکه اعصاب حسی در کدام ناحیه از بدن دچار مشکل بشوند، علائم متفاوتی از خود نشان خواهد داد اما به‌طورکلی علائم نوروپاتی دیابتی را می‌توان در چند مورد مهم زیر خلاصه کرد:

  • حس سوزن سوزن شدن
  • از دست رفتن حس لامسه
  • ایجاد بی‌حسی
  • عدم هماهنگی و ناتوانی در حفظ تعادل در هنگام راه رفتن
  • سرگیجه در هنگام ایستادن و راه رفتن
  • ایجاد ضعف عضلانی
  • اختلال در بینایی
  • ایجاد تپش قلب

درصورتی‌که علائم گفته‌شده در فرد ایجاد شود باید جدی گرفته شوند و حتماً در جهت معاینات لازم اقداماتی انجام شود.

نمونه‌ای از زخم‌های دیابتی
نمونه‌ای از زخم‌های دیابتی

انواع نوروپاتی دیابتی

نوروپاتی دیابتی انواع مختلفی دارد که شامل نوروپاتی محیطی، نوروپاتی حسی، نوروپاتی کانونی و نوروپاتی فمورال است.

نوروپاتی محیطی

در اولین قدم به سراغ نوع اول، نوروپاتی دیابتی یعنی نوروپاتی محیطی می‌رویم. در نوروپاتی محیطی اعصاب موجود در دست‌وپا دچار اختلال و آسیب‌دیدگی خواهند شد.

علائم نوروپاتی محیطی شامل علائمی ازجمله علائم زیر است:

  • درد
  • بی‌حسی
  • احساس سوزن سوزن شدن در دست‌وپا
  • ضعف عضلانی
  • عدم تعادل و هماهنگی در هنگام حرکت کردن و راه رفتن

نوروپاتی حسی یا خودکار

 نوروپاتی حسی یا خودکار بر روی دستگاه گوارش و معده، اندام جنسی و سیستم ادراری و مثانه تأثیرگذار است.

ازجمله علائم آن می‌توان به علائم زیر اشاره کرد

  • یبوست یا اسهال
  • حالت تهوع و استفراغ
  • نفخ
  • از دست دادن اشتها

نوروپاتی کانونی

نوروپاتی کانونی بر روی اعصابی که در ناحیه پا، سروصورت تأثیر می‌گذارد.

 علائم زیر را از خود به‌جای می‌گذارد:

  • درد در پا
  • درد در ناحیه شکم و قفسه سینه
  • درد در ناحیه ران و باسن

نوروپاتی فمورال

در نوروپاتی فمورال اعصاب موجود در ناحیه پا و باسن درگیر خواهند شد و علائم نوروپاتی فمورال شامل موارد زیر است:

  • درد در ناحیه باسن
  • درد در ناحیه پا
  • ایجاد ضعف عضلانی

به‌طور مختصر با انواع نوروپاتی دیابتی و علائم آن آشنا شدیم اما بیشترین و شایع‌ترین نوع نوروپاتی دیابتی که ما با آن سروکار داریم از نوع نوروپاتی محیطی است.

درصورتی‌که فرد دچار بی‌حسی در ناحیه کف پا که جزء مهم‌ترین قسمت‌های بدن است، بشود احتمال ایجاد زخم و عفونت در نقاط پرفشار کف پا وجود خواهد داشت و اگر این زخم و عفونت، شدید شود، احتمال قطع عضو هم وجود خواهد داشت.

برای پیشگیری از قطع عضو به دلیل دیابت چه باید کرد؟

کفی و کفش مناسب

در افرادی که دچار دیابت هستند احتمال آسیب‌دیدگی قسمت‌هایی از بدن آن‌ها مثل کف پا که اعصاب حسی خود را ازدست‌داده‌اند بسیار زیاد است. در این هنگام داشتن یک کفی و کفش مناسب برای جلوگیری از ایجاد فشار مضاعف و جلوگیری از شدت یافتن آسیب‌دیدگی لازم است.

روش قالب‌گیری برای ساخت کفش دیابتی

نحوه ساخت کفی طبی

برای ساخت کفی طبی در ابتدا با استفاده از دستگاه اسکن از کف پای فرد اسکن می‌گیریم، اسکن کف پا اطلاعات کاملی درباره‌ی وجود زخم در کف پا، نقاط پرفشار کف پا به ما می‌دهد.

با ساخت کفی طبی مناسب با پای هر فرد نقاط پرفشار به نقاط کم‌فشار تبدیل می‌شود یعنی فشار بر روی قسمت‌های دیگر کف پا تقسیم می‌شود و امکان آسیب‌دیدگی این نقاط به حداقل‌ترین حالت ممکن خواهد رسید.

اسکن کف پا از پای فرد دیابتی
نقاط پرفشار پای فرد دیابتی که در اسکن مشخص است

همچنین در صورت وجود زخم در پا احتمال برخورد و اصطکاک و افزایش زخم نیز وجود دارد که با ساخت یک کفی مناسب می‌توان از افزایش یافتن آن جلوگیری کرد.

کفش دیابتی

باید در نظر داشته باشید که با پوشیدن یک کفش مناسب با پای دیابتی می‌تواند عوارض و مشکلاتی که دیابت برای فرد ایجاد می‌کند را به حداقل رساند.

نحوه ساخت کفش دیابتی به این صورت است که در ابتدا بعد از معاینات لازم با توجه به وضعیت فرد و میزان و شدت آسیب‌دیدگی قسمت‌های متفاوتی در کفش تعبیه می‌کنیم تا استفاده از کفش‌ها برای فرد با سختی همراه نباشد، قسمت‌هایی که در کفش تعبیه می‌شود برای هر فرد متفاوت است.

نمونه‌ای از زخم‌های دیابتی
نمونه‌ای از زخم‌های وخیم دیابتی

کفش دیابتی چه ویژگی‌هایی دارد؟

در ساخت کفش‌های دیابتی همواره از مواد سبک و بسیار نرم استفاده می‌شود، زیرا پای فرد دیابتی در برابر هرگونه ایجاد زخم با حساسیت همراه است کفش‌های دیابتی شامل اجزایی هستند که از تمام قسمت‌های پا به‌خوبی محافظت می‌کنند.

 رویه کفش دیابتی از موادی ساخته می‌شود که امکان گردش هوا در کفش را فراهم می‌کند و همچنین پنجه کفش‌های دیابتی پهن‌تر از کفش‌های معمولی است.

کفش افرادی دیابتی باید کاملاً متناسب با پای فرد ساخته شود و نباید گشاد یا تنگ باشد و عمق کفش‌های دیابتی نسبت به دیگر کفش‌ها بیشتر است و به همین دلیل می‌توانیم کفی متناسب با پای شخص را در آن قرار دهیم.

همچنین کفش‌های دیابتی در برابر ضربه دیدن از پا محافظت می‌کنند و از مقاومت بالایی برخوردارند.

چه افرادی باید از کفش‌های دیابتی استفاده کنند؟

در پاسخ به این سؤال که چه افرادی باید از کفش‌های دیابتی استفاده کنند، باید گفت: افرادی که به علت دیابت اعصاب حسی در ناحیه کف پا را ازدست‌داده‌اند و در صورت ایجاد زخم در ناحیه کف پا هیچ‌گونه دردی را حس نمی‌کنند.

ازآنجایی‌که هرگونه صدمه و آسیب در بیماران دیابتی به‌سختی بهبود می‌یابد و حتی احتمال عفونت و گسترش زخم هم وجود دارد و در موارد شدید امکان قطع عضو نیز هست، بنابراین استفاده از کفش‌های دیابتی برای این افراد بسیار ضروری است.

کفش‌های نامناسب افراد دیابتی چه ویژگی‌هایی دارند؟

کفش‌هایی که افراد دیابتی نباید استفاده کنند کفش‌هایی هستند که در ناحیه پنجه باریک و تنگ هستند، کفش‌هایی که قوس کف پا را پوشش نمی‌دهند و تخت هستند، کفش‌هایی که بسیار تنگ و یا بسیار گشاد هستند، کفش‌های پاشنه‌بلند که باعث ایجاد فشار مضاعف در کف پا می‌شوند و احتمال تاول زدن در ناحیه پا را بیشتر می‌کنند.

به‌طورکلی فرد دیابتی باید در حفاظت از پاهای خود همواره تلاش کند زیرا پاها مهم‌ترین عضو بدن هستند و وظایف بسیار مهمی را بر عهده‌دارند. در صورت صدمه دیدن این عضو فرد در انجام دادن کارهای خود همواره دچار اختلال است.

تفاوت کفش‌های آماده با کفش‌های ارتوپدی

بسیاری از افراد این سؤال را از ما می‌پرسند که تفاوت کفش‌های آماده و کفش‌های ارتوپدی که در مراکز ارتوپدی فنی ساخته می‌شوند، چیست؟

در پاسخ به این سؤال باید گفت: ما در ساخت کفش و کفی‌های طبی در ابتدا از کف پای شما اسکن می‌گیریم که این کار نقاط پرفشار و نقاطی که در آینده احتمال ایجاد زخم در آن‌ها وجود دارد را شناسایی می‌کنیم و در ساخت کفش‌های طبی تمام فاکتورهای موردنیاز شمارا لحاظ می‌کنیم.

در ساخت کفی طبی که در کفش قرار می‌گیرد، برای هر شخص متفاوت است و کاملاً متناسب با ساختار کف پای فرد است اما کفش‌های آماده چنین ویژگی ندارند و برای همه افراد به یک‌شکل ساخته‌شده‌اند حتی گاهی استفاده از این کفش‌ها مشکلات جبران‌ناپذیری را به دنبال خواهند داشت.

به یاد داشته باشید برای تهیه هر چیزی همواره باید به متخصص مربوط به آن مراجعه کرد، سلامتی بدن ما و عزیزانمان بسیار مهم است و نمی‌توانیم آن را به افرادی که تخصصی در آن ندارند، بسپاریم.

قیمت کفش‌های دیابتی

قیمت کفش‌های دیابتی با توجه به قسمت‌های موردنیازی که در آن تعبیه می‌شود، متفاوت است و برای اطلاع از قیمت‌ها، مراجعه به کلینیک و انجام معاینه الزامی است.

صحبت نهایی

با داشتن یک کفش مناسب می‌توانید از ایجاد مشکلات و عوارض بعدی بیماری دیابت جلوگیری کنید، بنابراین داشتن یک کفش مناسب برای بیماران دیابتی بسیار مهم است.

کلینیک ارتوپدی فنی کوشا، متخصص در ساخت انواع کفی و کفش دیابتی با استفاده از پیشرفته‌ترین دستگاه‌های اسکن، با اسکن‌های دقیق کف پا کفی و کفش طبی دیابتی مخصوص افراد را می‌سازد.

برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعت‌های ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.

پیمایش به بالا