جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نگهدارنده‌های لگن

نگه‌دارنده‌ های لگن

قبل از مطالعه این مقاله باید بدانید بیماری‌های شایع لگن یا هیپ در دوره‌های خاصی از زندگی ایجاد خواهند شد که شایع‌ترین آن‌ها دررفتگی هیپ نوزادان، نرم شدن سر استخوان ران (فمور) در کودکان (بیماری پرتس)، آرتروز مفصل هیپ، سیاه شدن سر استخوان ران به علت عدم خون‌رسانی، شکستگی و دررفتگی لگن در سالمندان است.

برای درمان تعدادی از این بیماری‌ها از نگه‌دارنده‌های لگن استفاده می‌شود که درواقع در دو دسته کلی قرار می‌گیرند.

دررفتگی لگن در نوزادان و درمان آن

وقتی قسمت بالای ران از محل طبیعی خودش در لگن خارج می‌شود، اصطلاحاً می‌گوییم مفصل لگن دررفته و در این حالت وقتی لگن بچه را باز می‌کنیم، صدای تیک مانندی می‌شنویم.

ضمناً برای درمان دررفتگی لگن نوزادان وقتی طول کلی پاها را موردبررسی قرار می‌دهیم، یک‌پا (هرچند جزئی) از پای مقابل کوتاه‌تر است و چین‌های پوستی در سمت داخلی ران‌ها تفاوت دارند. حرکات لگن در دو طرف هم متقارن نیستند و حرکت در سمتی که دچار دررفتگی شده، با محدودیت همراه است و باید خیلی سریع برای درمان اقدام کنیم.

متداول‌ترین روش درمان دررفتگی لگن نوزادان استفاده از نگه‌دارنده‌های لگن است و کمربند پاولیک هارنس با درصد موفقیت ٩٨ درصدی، بهترین گزینه درمان است.

جالب است بدانید که دخترها ٩ برابر پسرها دچار دررفتگی لگن می‌شوند و در مناطقی که قنداق کردن نوزادان مرسوم است، دررفتگی لگن نیز شیوع بیشتری دارد.

درصورتی‌که دررفتگی لگن درمان نشود چه اتفاقی می‌افتد؟

اگر دررفتگی لگن به‌موقع تشخیص داده شود و درمان انجام شود، کودک به‌خوبی رشد می‌کند و در آینده با هیچ‌یک از مشکلاتی که به علت عدم درمان دررفتگی لگن برای کودک ایجاد می‌شود روبه‌رو نخواهد شد اما در صورت عدم درمان، مشکلات و عوارضی در آینده برای فرد ایجاد می‌شود.

یکی از عواملی که در‌رفتگی لگن به همراه دارد، قرینه نبودن چین‌های ناحیه لگن است. زمانی که کودک رشد می‌کند و شروع به ایستادن و راه رفتن می‌کند، عدم تقارن در پاها می‌تواند باعث لنگ زدن، درد در ناحیه پا و کمر و از بین رفتن راستای صحیح بدن و درنهایت ایجاد انحرافات ستون فقرات و مشکلات دیگری شود. پس تشخیص صحیح و اقدام به‌موقع برای درمان بسیار مهم است.

این بیماری از بدو تولد کودک با انجام سونوگرافی لگن و معاینات لازم به‌راحتی قابل‌تشخیص و درمان است اما اگر والدین نسبت به این موضوع توجهی نداشته باشند و هیچ اقدامی برای معاینه و درمان انجام ندهند با به تعویق انداختن درمان نوزاد زمینه‌ساز عوارض و مشکلات بسیار زیادی خواهند شد.

اگر فرزند شما دچار این مشکل است باید خیلی سریع برای درمان او اقدام کنید و در این مسیر ما در کنار شما خواهیم بود.

راه‌های تشخیص دررفتگی لگن نوزاد

تشخیص دررفتگی لگن نوزاد، بعد از تولد با روش سونوگرافی انجام می‌شود و در اکثر موارد هم با روشی غیر جراحی، درمان خواهد شد، البته اگر به‌موقع تشخیص داده شود و اقدام گردد. بعد از تشخیص، به‌طورکلی تصمیم به استفاده از دو مدل از نگه‌دارنده‌های لگن برای درمان و اصلاح خواهیم گرفت.

درمان در‌رفتگی لگن

درمان دررفتگی‌های مادر‌زادی لگن به سن کودک و میزان شدت دررفتگی بستگی دارد و اگر دررفتگی از نوع ضعیف تا متوسط باشد و از بدو تولد تشخیص داده شود، درمان را با استفاده از کمربند پاولیک هارنس شروع می‌کنیم. این کمربند در درمان دررفتگی‌های لگن نوزاد بسیار کاربردی است.

کمربند پاولیک هارنس (Pavlik Harness)

بهترین و ساده‌ترین روش درمان غیر جراحی دررفتگی لگن نوزادان، کمربند پاولیک هارنس (Pavlik Harness) است. با این مدل از نگه‌دارنده‌های لگن، لگن را در وضعیتی قرار می‌دهیم که استخوان ران داخل حفره استابولوم (حفره لگن) قرار بگیرد و مانع دررفتگی مجدد آن می‌شویم.

استفاده از این کمربند راحت‌تر و هیچ‌گونه اذیتی برای نوزاد ندارد و طبق مطالعات انجام‌شده در کشورهای مختلف، احتمال بهبودی این عارضه با این کمربند ٩٨ درصد گزارش‌شده است. این کمربند یک قسمت نگه‌دارنده قفسه سینه دارد که باید طوری بسته شود که اجازه افزایش حجم قفسه سینه موقع تنفس نوزاد را به او بدهد.

بهترین سن درمان با این کمربند زیر ۴ ماهگی و بعدازاین سن مجبور به استفاده از کمربندهای محکم‌تری خواهیم بود. درصورتی‌که هنوز دررفتگی لگن بعد از 4 ماهگی نوزاد درمان‌نشده باشد یا دیر تشخیص داده‌شده باشد، بریس‌های محکم‌تری مثل هیپ ابداکشن بریس می‌سازیم. تأثیر کمربند پاولیک هارنس زمانی که سن کودک بالاتر از شش ماه باشد کمتر می‌شود.

نگه‌دارنده‌های لگن
درمان دررفتگی لگن با کمربند پاولیک هارنس

در ادامه برای آشنایی با مدل دوم، نگه‌دارنده‌های لگن با ما همراه شوید.

بریس هیپ ابداکشن (Hip Abduction Brace)

بعد از جراحی تعویض مفصل لگن و یا دررفتگی لگن کودکان و سالمندان باید از این مدل از نگه‌دارنده‌های لگن یعنی بریس هیپ ابداکشن (Hip Abduction Brace) استفاده کنند. این بریس مثل گچ پس از جراحی عمل می‌کند و لگن را در وضعیتی قرار می‌دهد که در حفره استابولوم قفل می‌شود و حرکت لگن فقط در زاویه‌ای که بریس اجازه می‌دهد، انجام می‌شود.

استفاده از این بریس برای افراد مسن به علت محدودیت حرکتی که برای فرد ایجاد می‌کند ممکن است خیلی خوشایند نباشد اما چون پس از جراحی، بافت‌های نرم اطراف مفصل، حمایت لازم را ندارند، ممکن است مفصل دچار دررفتگی شود اما استفاده از بریس هیپ ابداکشن، مفصل را باثبات بیشتری نگه می‌دارد و اگر به‌درستی استفاده شود احتمال دررفتگی مجدد را تا حد خیلی زیادی، کاهش می‌دهد.

کاربرد بریس‌های نگه‌دارنده لگن

به‌طور کلی کاربرد بریس‌های نگه‌دارنده لگن را می‌توان در چند دسته طبقه‌بندی کرد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

یکی از کاربردهای بریس‌های نگه‌دارنده در هنگام شکستگی‌های لگن است که به‌منظور جلوگیری از حرکت لگن برای پیشگیری از آسیب‌دیدگی بیشتر و یا گسترش شکستگی‌ها استفاده می‌شود.

دومین کاربرد نگه‌دارنده‌های لگن به منظور حفظ ثبات و کاهش حرکت لگن پس از انجام عمل‌های جراحی است تا لگن بتواند خود را بازسازی کند و حرکات اضافی و مضر لگن، حذف شوند.

سومین کاربرد استفاده از بریس‌های نگه‌دارنده برای جلوگیری از ایجاد ضربه به مفاصل لگن و ران است.

یکی دیگر از کاربرد نگه‌دارنده‌های لگن در هنگام بیماری‌هایی همچون آرتروز است در این هنگام استفاده از بریس‌های نگه‌دارنده به کاهش درد ناشی از آرتروز لگن بسیار کمک‌کننده است

در ادامه با بیماری آرتروز لگن بیشتر آشنا می‌شویم:

آرتروز لگن

همان‌طور که می‌دانید آرتروز به معنی ساییدگی مفاصل است سؤالی که ممکن است برای شما ایجاد شود این است که از کجا بفهمیم دچار آرتروز یا ساییدگی مفاصل لگن شده‌ایم؟

به‌طور کلی با استفاده از عکس‌برداری از ناحیه لگن می‌توان متوجه وجود آرتروز شد و در صورتی که شما دچار دردهای ناحیه لگنی شدیدی هستید، یعنی زمانی که در اطراف لگن دردهایی احساس کردید و این دردها به صورت مداوم تکرار شدند، اولین اقدامی که باید انجام دهید؛ مراجعه به پزشک و انجام عکس‌برداری است تا بیماری آرتروز لگن به‌صورت قطعی تشخیص داده شود.

چه فعالیت‌هایی باعث تشدید آرتروز لگن می‌شوند؟

بعدازاینکه با انجام عکس‌های رادیولوژی از وجود آرتروز لگن آگاه شدید باید بدانید چه فعالیت‌هایی باعث تشدید آرتروز لگن می‌شوند

  • اولین نکته‌ای که باید بدانید این است که از انجام هرگونه فعالیت سنگین که باعث فشار بر روی لگن می‌شود، خودداری کنید و همچنین از بلند کردن اشیاء سنگین نیز دوری کنید.
  • از بالا و پایین رفتن پله‌ها خود‌داری کرده و هرگونه فعالیتی که موجب حرکت مفاصل بر روی یکدیگر می‌شود، جلوگیری کنید.

در صورتی که آرتروز یا ساییدگی شدید شود ممکن است انجام عمل‌های جراحی به شما پیشنهاد شود.

در چه صورتی انجام عمل‌های جراحی به فرد توصیه می‌شود؟

در ابتدا انجام دادن فعالیت‌هایی که باعث کاهش درد و کاهش ساییدگی و آرتروز می‌شود به افراد توصیه می‌شود، درصورتی‌که آرتروز بسیار شدید شود و فرد نتواند به انجام فعالیت‌های روزمره خود بپردازد و حرکت کردن و راه رفتن برای شخص با سختی و مشکل همراه باشد، انجام عمل جراحی توصیه می‌شود.

نگه‌دارنده‌های لگن از چه موادی ساخته می‌شوند؟

در ساخت نگه‌دارنده‌های لگن از مواد سبک و سازگار با پوست بدن استفاده می‌شود و استفاده از مواد سبک به‌ این‌ علت است که حرکت کردن با آن با سختی همراه نباشد.همچنین سازگاری با پوست بدن به‌منظور جلوگیری از ایجاد زخم و حساسیت‌های پوستی است تا فرد دچار عرق و سوختگی نشود.

صحبت نهایی

شما عزیزان می‌توانید؛ برای گرفتن نگه‌دارنده‌های لگن ابتدا با مشاوره و استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی از لگن شما به دست می‌آوریم، درمان خود را پیش بگیرید.

ما در کلینیک کوشا با مدرن‌ترین ابزارها و روش‌های مؤثر می‌کوشیم تا کارآمدترین روش درمان را به شما عزیزان ارائه دهیم.

برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعت‌های ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.

پیمایش به بالا