پروتزهای پا

پروتزهای پا (هوشمند | کربنی | زیبایی)

پروتزهای پا یا پای مصنوعی جایگزین پای قطع‌ شده‌اند. اولین پروتز کشف‌شده، در مصر باستان و متعلق به خانم اشراف‌زاده‌ای که شصت پاش قطع‌شده بود اما باگذشت زمان و پیشرفت علم، پروتزها هم، پیشرفته‌تر شدن و الان در دورانی هستیم که با پروتز می‌شود شنا کرد، دوید، کوهنوردی کرد و حتی رقصید. هرچند برای هرکاری، پروتز مخصوص به خودش رو باید بسازیم اما اصول اکثر پروتزهای پا شبیه همدیگر است.

اهمیت سوکت پروتز

سوکت مهم‌ترین قسمت پروتز و محلی است که اندام باقیمانده در آن قرار می‌گیرند، برای ساخت سوکت با گچ مخصوص از اندام باقیمانده قالب‌گیری می‌کنیم و با پر کردن قالب با گچ، یک قالب اولیه می‌سازیم. اصلاحات لازم را روی این قالب انجام میدهیم، مهم است که سوکت ساخته‌شده روی پا قفل شود و موقع راه رفتن از پا در نیاید، همچنین مهم است که نقاط استخوانی حین راه رفتن با دیواره سوکت تماس نداشته باشند تا زخم نشوند، مهمه که پوشیدن و درآوردن سوکت (پروتز) برای فرد راحت باشد تا بتواند تنهایی از آن استفاده کند.

همه‌ی این موارد، اهمیت یک سوکت فیت و سبک رو نشان میدهد و هنر و مهارت سازنده پروتز را به رخ می‌کشد.

جنس سوکت پروتز

جنس سوکت‌ها از رزین تقویت‌شده با کربن است و مقاومت بالایی دارند و به‌راحتی نمی‌شکند.

کاربرد مفاصل زانو در پروتزهای پا

اگر پا از بالای زانو و یا روی زانو قطع‌شده باشد بعد از سوکت، مفصل زانو رو قرار میدهیم، این کار، به مفصل اجازه میدهد، پروتز خم شود و فرد بتواند در ماشین یا روی مبل بشیند. مفاصل هوشمند حتی اجازه خم شدن حین راه رفتن رو هم به فرد میدهند و تنوع بالایی هم دارند.
سیستم مفاصل می‌تواند هیدرولیک، پنوماتیک، یا قفل‌دار (مکانیکی) باشد. این مفاصل در کارایی، وزن، قیمت و عملکرد بیومکانیک باهم متفاوت هسنند اما هدف اصلی همه، خم شدن زانو برای استفاده بهتر فرد از پروتزهای پاست.

اگر مفصل، حرکت‌های زانو را طبیعی‌تر شبیه‌سازی کند، ازنظر کارایی در رده بهتری قرار می‌گیرد اما الزاماً مناسب‌ترین مفصل برای هر فرد کاراترین مفصل نیست.

مثلاً یکی از مراجعین ما که یه آقای مسن بود و برای گرفتن پروتز پا به کلینیک ما مراجعه کرده بود، نمی‌توانست از پروتز قبلی‌اش که در مرکز دیگری ساخته شده بود به خوبی استفاده کند. وقتی که پروتزش رو بررسی کردیم، با اینکه خیلی قطعات خوبی در این پروتز استفاده ‌شده بود و همه قطعات بهترین بودن و سوکت به‌خوبی روی پا فیت شده بود و همه‌چیز خیلی خوب و دقیق ساخته‌شده بود اما این پروتز مناسب یک جوان ورزشکار بود نه یه آقای مسن که حتی با دو پای سالم خودش هم مشکل تعادل در راه رفتن داشت، استفاده از مفاصل هوشمند نیاز به تعادل و تمرین مداوم دارد که از حوصله و توان ایشان خارج بود.

پروتز پا برای بالای زانو - پروتز مکانیکی پا
ساخت پروتز بالای زانو برای ورزشکار عزیزمان

پس بهترین مفصل الزاماً بهترین مورد برای همه نیست و قطعات پروتز باید با نیاز و سبک زندگی هر فردی چیدمان شود و برای این فرد ما تونستیم با نصف هزینه پروتز قبلی و استفاده از قطعات ارزان‌تر، ساده‌تر و مطمئن‌تر ایشان را به زندگی عادی‌ برگردانیم.

اگه پا از زیر زانو قطع‌شده باشد طبیعتاً دیگه نیازی به استفاده از مفصل پروتزی نیست، برای این افراد بعداز سوکت، لوله مدولار قرار می‌گیرد و بعد از لوله، پنجه پروتزی که یکی دیگه از مهم‌ترین اجزای پروتز است، قرار می‌گیرد.

کاربرد پنجه در پروتزهای پا

پنجه‌ها هم تنوع بالایی دارند و حرکات مختلفی از پای طبیعی انسان رو شبیه‌سازی می‌کنند، بعضی از این پنجه‌ها بی‌حرکت‌ می‌ماند و فقط برای حفظ تعادل مناسب هستند.

بعضی پنجه‌ها، دو محور دارند و بالاوپایین رفتن مچ رو شبیه‌سازی می‌کنند و راه رفتن روی سطوح شیب‌دار رو آسان‌تر می‌کنند. بعضی پنجه‌ها چند محوره هستند و تمام حرکات مچ رو شبیه‌سازی می‌کنند. همچنین جنس پنجه‌ها هم متفاوت و می‌تواند از فولاد، تیتان و یا آلیاژ این دو با یکدیگر باشد یا می‌تواند کربنی باشد.

در انتخاب پنجه هم مثل انتخاب مفصل باید بگویم که الزاماً گرون‌ترین پنجه، بهترین پنجه برای هر فرد نیست و شرح‌حال، سبک زندگی، وزن، سطح فعالیت، سن و هدف فرد از گرفتن پروتز تعیین‌کننده، نوع قطعات است.

تعلیق پروتز

گفتیم که سوکت پروتزهای پا روی بدن قرار می‌گیرد و اندام باقیمانده رو پوشش می‌دهد و اینکه چه اقداماتی انجام بدیم تا پروتز موقع راه رفتن از پا درنیاید و جدا نشود، به مجموع این اقدامات تعلیق پروتز گفته می‌شود.

سیستم آناتومیکی

تعلیق پروتز می‌تواند آناتومیکی باشد یعنی از آناتومی بدن برای قفل شدن پروتز استفاده می‌کنیم مثلاً برای پروتزهای زیر زانو ما از بالای برجستگی‌های زانو سوکت رو فشرده‌تر می‌کنیم و موقع راه رفتن، وقتی نیروی وزن پروتز رو به سمت زمین می‌کشاند، سوکت روی مفصل زانو قفل می‌شود و اجازه سرخوردن و پایین آمدن رو به پروتز نمیدهد، این نوع تعلیق، قدیمی‌ترین روش تعلیق می‌باشد.

سیستم لاینر و قفل

در سال‌های اخیر سیستم قفل و ژل لاینر رواج بیشتری پیداکرده که در این روش قبل از پوشیدن سوکت یک لایه ژلاتینی مثل جوراب روی عضو باقیمانده پوشیده می‌شود که انتهای آن یه پیچ دارد که وارد سوکت می‌شود و در قفلی که زیر سوکت تعبیه‌شده فرو میرود و به آن اجازه خروج سوکت رو از پا نمیدهد، مگر اینکه قفلش رو به‌صورت دستی آزاد کنیم.

سیستم لاینر و قفل برای اکثر افراد گزینه بهتری نسبت به سیستم آناتومیکی و طبیعتاً هزینه‌ی بیشتری رو هم به فرد تحمیل می‌کند. البته این هزینه اضافی در ازای راحتی پروتز و استفاده بهتر از آن، به چشم نمیاد.

قالب‌گیری برای ساخت پروتز پا

شما در ویدئو زیر با روش و مراحل قالب‌گیری برای ساخت پروتز پا آشنا می‌شوید و متوجه خواهید شد، چرا قالب‌گیری پروتز از اهمیت بالائی برخوردار است:

قیمت پروتز

قبل از خواندن ادامه این مطلب، با دقت به این دو سؤال جواب بدید؛
قیمت ماشین چقدرِ ؟
قیمت گوشی موبایل چقدرِ ؟

قیمت پروتزهای پا هم مثل قیمت گوشی‌های موبایل و ماشین و هر چیز دیگه‌ای بر اساس قطعاتی که در آن پروتز به کاررفته، متفاوت است.

حالا این سؤال برای شما پیش میاد که آیا برای راه رفتن با پروتز باید حتماً گران‌ترین پروتزهای پا رو از شما بگیریم؟
و ما در جواب این سوال میگیم: نه، گرون‌تر بودن یک پروتز و قطعات آن، به معنی بهتر بودن پروتز پا برای شما نیست و هدف شما از گرفتن پروتز و وضعیت جسمانی‌تان تعیین کننده قطعات و قیمت نهایی پروتز است.

مگر هدف همه ماشین‌ها حرکت نیست؟ یا هدف همه گوشی‌ها برقراری تماس و پیامک نیست؟

پس چرا این همه تنوع قیمت در پروتزهای پا وجود دارد؟

چون نیازهای افراد برای خریدن ماشین یا گوشی با یکدیگر متفاوت است، نیاز یک نفر از داشتن گوشی برای تماس گرفتن و پیامک، فرد دیگری میخواهد نرم‌افزارهای سنگین نصب و استفاده کند، شخص دیگری می‌خواهد از دوربین گوشی استفاده کند و کیفیت دوربین برای او از همه چیز مهم‌تر و…

“پس تفاوت در نیازها، باعث تفاوت در قیمت‌ پروتزهای پا می‌شود”

همه چیز درمورد عمل قطع عضو

مسلماً قطع عضو برای هر فردی یکی از ناخوشایندترین اتفاقات زندگیشه و علاوه بر آسیب فیزیکی واردشده به بدن، می‌تواند مشکلات اجتماعی و روان‌شناختی زیادی رو هم برای فرد به دنبال داشته باشد.
مهم است که بدانید با گرفتن پروتز پا یا دست هیچ محدودیت فیزیکی نخواهید داشت و مثل همه‌ی افراد عادی می‌توانید به جامعه برگردید.

به حدی طبیعی راه می‌روید که در اکثر مواقع کسی متوجه پروتزی بودن پای شما نمی‌شود. پس تا زمان اقدام به ساختن پروتز صبور باشید تا در این دوره کوتاه‌مدت، اثرات مخرب کمتری به شما وارد شود.

بهترین حالت قطع عضو از کدام قسمت پاست؟!

بهترین حالت قطع عضو برای استفاده از پروتز زیر زانو، حدود 17 سانتیمتر (یک وجب) زیر زانو است و بهترین سطح قطع عضو بالای زانو وسط ران می‌باشد و تأکید فرد یا خانواده‌اش یا پزشک برای حفظ طول بیشتر از اندام فقط استفاده از پروتز را برای شخص، سخت‌تر می‌کند.

پس اگر باوجود سالم بودن قسمتی از مچ یا پاشنه پا، پزشک‌ پیشنهاد قطع از وسط ساق پا را به شما داد، بپذیرید و اصرار به نگه‌داشتن اونها نکنید.

بهترین زمان برای گرفتن پروتز یا پای مصنوعی

بعداز جراحی قطع عضو، عضو باقیمانده وَرم زیادی دارد و این ورم طی یک تا سه ماه به‌تدریج کمتر می‌شود ضمن اینکه زخم و بخیه‌های جراحی هم باید کاملاً بسته‌شده باشند و ترشح نداشته باشند.

دو روز قبل از قالب‌گیری نحوه صحیح بانداژ رو به شما آموزش میدهیم تا ورم رو به حداقل مقدار خودش برسانیم و بعد قالب‌گیری رو شروع کنیم.

آموزش بانداژ پای قطع شده

صحبت نهایی

شما می‌توانید؛ با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی پای شما می‌گیریم، مناسب‌ترین پروتز رو نسبت به استفاده خودتون رو، به ما سفارش بدید.
ما در کلینیک کوشا با استفاده از مدرن‌ترین ابزارها و روش‌های مؤثر می‌کوشیم تا کارآمدترین روش درمان را به شما عزیزان ارائه بدیم.

برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعت‌های ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.

پیمایش به بالا