اصلاح و درمان صافی کف پا

صافی کف پا

صافی کف پا ارثی است و ممکن است از پدر و مادر یا خانواده‌های والدین به فرزند انتقال یابد، صافی کف پا با هیچ‌یک از روش‌های غیر جراحی قابل اصلاح و درمان نیست اما می‌توان با استفاده از جراحی آن را تا حدی اصلاح کرد.

می‌توانیم بگوییم که صافی کف پا، یک بیماری محسوب نمی‌شود چون در بسیاری از موارد درراه رفتن کودک اختلالی ایجاد نخواهد کرد، اما علائمی که به دنبال صافی کف پا ایجاد می‌شوند و اختلالاتی که درراه رفتن برای فرد ایجاد می‌کنند، قابل‌کنترل هستند.

می‌توان با استفاده از روش‌های بدون جراحی از ایجاد عوارض صافی کف پا جلوگیری کرد یا درصورت بروز علائم از تشدید آن‌ها جلوگیری کنیم و در ادامه این مقاله با راهکارهای اصلاح و درمان صافی کف پا و انواع آن آشنا خواهیم شد.

عوارض صافی کف پا

در صافی کف پا خط وزن بدن تغییر می‌کند به این معنی که بیشتر وزن بدن به قسمت کناره‌های داخلی پا‌ها منتقل خواهد شد و هنگامی‌که وزن بدن به صورت مداوم بر روی قسمت‌های داخلی پا متمرکز شود، پاشنه دچار چرخش می‌شود که به‌اصطلاح به این حالت انحراف پاشنه می‌گوییم. می‌توانید قبل از ایجاد انحراف پاشنه به کمک کفی و کفش یا صندل‌های طبی از ایجاد انحراف پاشنه جلوگیری کرده و در صورت ایجاد انحراف، آن را کنترل کنید.

یکی دیگر از عوارض صافی کف پا ایجاد انحراف در زانو‌ها یا زانوی ضربدری است، به دنبال تغییر خط وزن بدن و انتقال وزن به کناره‌های داخلی کف پا خط وزن صحیح زانو‌ها نیز تغییر می‌کند و زانو‌ها دچار انحراف زانوی ضربدری می‌شوند. انحراف زانوی ضربدری به کمک کفش و کفی طبی، اصلاح خط وزن بدن و در موارد متوسط تا شدیدتر با زانوبند اصلاحی، اصلاح و درمان می‌شود.

اگر کودک دچار اضافه وزن باشد، عوارض صافی کف پا بیشتر از سایر کودکان خود را آشکار می‌کند و تشدید انحرافات در کودکانی که اضافه‌وزن دارند حتمی است.

در نتیجه از عوارض صافی کف می‌توان به موارد زیر به طور خلاصه اشاره کرد:

  • انحراف پاشنه
  • انحراف زانوها

انواع صافی کف پا

شاید ندانید که صافی کف پا انواع متفاوتی دارد و به صورت کلی در دو دسته تتقسیم می‌شوند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم:

  • صافی کف پای فلکسیبل یا قابل‌ انعطاف

در صافی کف پای فلکسیبل یا قابل انعطاف که با عنوان صافی کف پای فلکسیبل شناخته می‌شود، یک قوس ملایم در هنگام گام برداشتن یا در حالتی که کودک نشسته است و هیچ‌گونه وزنی بر روی پای خود نمی‌اندازد ایجاد خواهد شد.

در هنگام نشستن کودک اگر پای کودک را بالا بگیریم و با دست خود انگشت شست کودک را به سمت بالا خم کنیم یک قوس طبیعی ملایم را مشاهده خواهیم کرد.

اما هنگامی که کودک می‌ایستد و بر روی هر دو پای خود وزن ‌گذاری می‌کند، این قوس ملایم از بین خواهد رفت و به همین علت شاید بسیاری از والدین متوجه وجود صافی کف پای کودک خود نشوند. به این نوع صافی کف پا که با هر بار گام برداشتن یک‌بار قوس ملایمی در کف پا ایجاد می‌شود و دوباره از بین می‌رود صافی کف پای فلکسیبل یا قابل‌انعطاف گفته می‌شود.

کودکانی که دچار این نوع صافی کف پا هستند در هنگام دویدن یا فعالیت، خستگی و درد در کف پا را زودتر از سایر کودکان احساس می‌کنند. باید بدانید که با استفاده از کفی و کفش‌های ارتوپدی می‌توانیم درد و خستگی در هنگام فعالیت را از بین برده و چرخش مچ را کنترل کنیم.

  • صافی کف پای ریجید یا غیرقابل انعطاف

در صافی کف پای ریجید یا غیرقابل انعطاف ، هنگامی‌که فرد وزن خود را  بر روی انگشتان پا منتقل می‌کند و سعی می‌کند روی انگشتان پا بایستد یا هنگامی‌که در حالت نشسته انگشتان پای خود را به سمت بالا نگه‌ می‌دارد هیچ‌گونه  قوسی در کف پا مشاهده نمی‌شود و درواقع در هنگام راه رفتن و در هر گام برداشتن هیچ‌گونه قوسی در کف پای فرد ایجاد نخواهد شد.

درصد بسیار کمی از افراد به صافی کف پای ریجید یا غیرقابل انعطاف، مبتلا هستند.

کودکانی که دچار صافی کف پای ریجید یا غیرقابل انعطاف هستند نیز در هنگام فعالیت و راه رفتن دچار درد خواهند شد، این کودکان با استفاده از کفی و کفش‌های طبی می‌توانند به انجام فعالیت‌های مختلف بپردازند و در پایان روز هیچ‌گونه دردی را احساس نخواهند کرد.

پس فکر کنم تا اینجای مطلب خودتان هم به این نتیجه رسیده‌اید که بهتر است برای کودکانی که به هر یک از  صافی‌های کف پا مبتلا هستند از کفش و کفی‌های طبی استفاده کنیم تا بتوانیم از ایجاد درد، انحرافات زانو و پاشنه جلوگیری کنیم.

صافی کف پا تا چه سنی در کودکان طبیعی است؟

به‌طورمعمول صافی کف پا در کودکان یک تا پنج ساله طبیعی است اما درصورتی‌که والدین علائمی ازجمله: وجود یک علت زمینه‌ای ارثی صافی کف پا در خانواده، چرخش و انحراف پاشنه، شکایت کودک از درد کف پا را مشاهده کنند قبل از پنج سالگی باید برای معاینات و گرفتن کفش و کفی طبی اقدام کنند.

درصورتی‌که هیچ‌کدام از علائم در کودک وجود نداشت والدین باید تا پنج سالگی کودک صبور باشند و اگر پس از پنج سالگی یعنی تا حدود ۷ سالگی قوس کف‌پا ایجاد نشد برای انجام معاینات اقدامات لازم را به عمل بیاورند.

فواید کفش و کفی‌های طبی

اگر والدین به موقع و قبل از ایجاد هرگونه انحرافی متوجه وجود صافی کف پای کودک خود شوند، ما می‌توانیم به کمک کفش و کفی‌های طبی از ایجاد انحراف پاشنه و زانو جلوگیری کنیم، درصورتی‌که انحراف پاشنه ایجادشده باشد با استفاده از کفش و کفی‌های طبی می‌توان از تشدید انحراف جلوگیری کرد اما باید بدانید پس از ایجاد انحراف پاشنه نمی‌توان با کمک روش‌های غیر جراحی این انحراف را درمان کرد و فقط می‌توان آن را کنترل و از تشدید انحراف جلوگیری کرد.

در صورت ایجاد زانوی ضربدری خفیف به دنبال صافی کف پا با کمک کفش و کفی‌های ‌طبی می‌توان با اصلاح خط ‌وزن، زانوی ضربدری را اصلاح و درمان کرد.

تا چه سنی کودکان باید از کفش و کفی طبی استفاده کنند؟

تا زمان رشد و بلوغ اسکلتی و بسته شدن صفحات رشد یعنی تا حدود ۱۸ یا ۱۹ سالگی کودکانی که دچار صافی کف پا هستند برای جلوگیری از ایجاد و یا تشدید عوارض صافی کف پا باید از کفش و کفی طبی استفاده کنند.

مقایسه صافی کف پا در حالت ایستاده و نشسته

صحبت نهایی

شما می‌توانید؛ با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما از اسکن ستون فقرات شما می‌گیریم، مناسب‌ترین کمربندها و بریس‌های اصلاحی را نسبت به نوع انحراف خودتان از ما دریافت کنید.

ما در کلینیک کوشا با استفاده از مدرن‌ترین ابزارها و روش‌های مؤثر می‌کوشیم تا کارآمدترین روش درمان را به شما عزیزان ارائه بدهیم.

برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعت‌های ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.