خدمات معلولین و آسیب نخاعی

خدمات معلولین و آسیب نخاعی

خدمات معلولین و آسیب نخاعی به مجموعه اقداماتی گفته می‌شود که در جهت کمک و بهبود حرکت برای معلولین انجام می‌شود. همچنین بسیاری از ما این جمله را شنیده‌ایم که معلولیت به معنی محدودیت نیست و اگر دقت کنیم، بسیاری از افراد معلول را می‌بینیم که موفقیت‌های بزرگی به دست آورده‌اند.

معلول کیست؟

معلول به شخصی گفته می‌شود که براثر مشکلات جسمی، ذهنی و روانی توانایی‌های اولیه خود را از دست می‌دهد. اگرچه بسیاری از افراد معلول توانایی کار کردن و انجام فعالیت‌های روزمره خود را دارند اما وسایلی وجود دارد که زندگی برای معلولین را راحت‌تر می‌کند و استقلال فردی آن‌ها رو افزایش می‌دهد.

نخاع چیست؟

نخاع یک طناب بلند است که از گردن تا بالای لگن کشیده شده است، وظیفه نخاع ارسال پیام‌های حسی و ادراکی از مغز به بدن و از بدن به مغز است و در صورت آسیب‌دیدگی عوارض متفاوتی ایجاد می‌کند.

آسیب نخاعی

با توجه به اینکه به کدام قسمت نخاع آسیب وارد شود، عوارض آن نیز متفاوت خواهد بود، آسیب نخاعی باعث ایجاد تغییراتی درحرکت و ادراک می‌شود، آسیب‌های نخاعی ممکن است در اثر تصادفات یا در هنگام انجام فعالیت‌های روزمره مثل ورزش کردن و یا آسیب‌های شدید فیزیکی ازجمله سقوط از ارتفاع و یا حتی براثر بیماری‌هایی مثل سرطان‌ها یا تومورهای نخاعی ایجاد شود.

اما می‌توان گفت بیشترین میزان صدمات و آسیب‌های نخاعی در تصادفات رخ می‌دهد.

علائم آسیب نخاعی

به‌طورکلی با توجه به این‌که محل آسیب‌دیده در کدام قسمت است و شدت آسیب‌دیدگی به چه اندازه است، علائم آسیب نخاعی نیز متفاوت است، میزان آسیب‌دیدگی در دو دسته کامل و ناقص طبقه‌بندی می‌شود، اگر میزان آسیب به‌اندازه‌ای باشد که فرد آسیب‌دیده توانایی‌های حرکتی، حسی و قدرت خود را از دست نداده باشد، می‌گوییم آسیب نخاعی ناقص است، درصورتی‌که فرد آسیب‌دیده توانایی حرکتی، حسی و قدرت خود را به‌طور کامل ازدست‌داده باشد، آسیب نخاعی کامل است.

از علائم آسیب نخاعی می‌توان به علائمی ازجمله: از دست دادن توانایی حرکتی، از دست دادن کنترل روده و مثانه، از دست دادن ادراک حسی از محیط، ایجاد مشکل در تنفس و احساس درد شدید در کمر اشاره کرد.

راهکارهای تشخیص آسیب‌های نخاعی

برای تشخیص آسیب‌های نخاعی، پزشک معاینات اولیه را انجام می‌دهد و در صورت نیاز عکس‌برداری توسط اشعه ایکس، ام آر آی و سی تی اسکن توصیه می‌کند.

علاوه بر آسیب‌هایی که به نخاع وارد می‌شوند، بیماری‌های دیگری هم وجود دارد که عملکرد مغز و نخاع را تحت تأثیر قرار می‌دهند.

چه بیماری‌هایی معلولیت ایجاد می‌کنند؟

فلج اطفال، میلومننگوسل، فلج مغزی یا CP، بیماری MS و دیستروفی عضلانی از شایع‌ترین بیماری‌هایی هستند که معلولیت ایجاد می‌کنند و بسته به‌شدت درگیری مغز و نخاع، علائم متفاوتی را بروز می‌دهند.

بسیاری از افرادی که دچار معلولیت حرکتی هستند برای ایستادن، راه رفتن و حرکت کردن به بریس و وسایل کمکی نیاز دارند.

بریس چیست؟

به‌طورکلی بریس به‌وسیله ای گفته می‌شود که خارج از بدن و روی اندام‌ها بسته می‌شود تا دفورمیتی یا انحراف‌های مفاصل و ستون فقرات در بدن کنترل شوند و همچنین با ثابت نگه‌داشتن یا حرکت اندام، راه رفتن را برای فرد تسهیل کنند.

بریس‌های مناسب برای آسیب‌های نخاعی:

آسیب نخاعی در ناحیه گردن:

درصورتی‌که آسیب در ناحیه بالای گردن باشد، یکی از بهترین بریس‌هایی که می‌تواند در جهت ثابت و بدون تغییر نگه‌داشتن سر و گردن در یک راستای ثابت، برای کاهش امکان آسیب‌دیدگی بیشتر به گردن و نخاع مورداستفاده قرار بگیرد، بریس halo است.

 کاربرد بریس halo به‌عنوان نگه‌دارنده پس از جراحی‌های گردن است، این بریس موجب می‌شود پس از جراحی‌های گردن امکان تغییر مسیر سر و گردن تا زمان بهبودیافتگی وجود نداشته باشد. درنتیجه بستر مناسبی در جهت بهبودی و التیام محل شکستگی یا جراحی برای فرد فراهم شود.

آسیب نخاعی در ناحیه ستون فقرات

درصورتی‌که آسیب نخاعی در ناحیه ستون فقرات باشد، بسته به ناحیه آسیب‌دیده، بریس‌های متفاوتی برای فرد می‌سازیم. بریس‌های ستون فقرات شامل بریس‌های  Lso، بریس‌های TLso و بریس‌های Cto هستند.

این بریس‌ها در جهت نگهداری‌های پس از جراحی و حفظ ثبات ستون فقرات در هنگام نشستن، بلند شدن و ایستادن استفاده می‌شوند. یکی دیگر از کاربردهای بریس‌های آسیب در ناحیه ستون فقرات کمک به کاهش درد و جلوگیری از آسیب‌دیدگی‌های بیشتر در هنگام شکستگی‌هاست.

آسیب نخاعی و ایجاد ضعف در ناحیه پا

درصورتی‌که آسیب نخاعی باعث ایجاد ضعف در ناحیه پا شده باشد، با توجه به محل آسیب‌دیده اسپیلنت‌های متفاوتی برای آن‌ها می‌سازیم.

اسپلینت AFO یا دراپ فوت (drop foot):

درصورتی‌که آسیب باعث ایجاد ضعف عضلانی در ناحیه مچ پای فرد شده باشد و فرد در حین راه رفتن نتواند مچ پای خود را بالا ببرد، اسپیلنت AFO بهترین اسپیلنت برای فرد خواهد بود.

این اسپلینت مچ پا را نود درجه نگه می‌دارد و اجازه افتادن مچ پا را نمی‌دهد، خط برش یا تریم لاین این اسپلینت را برای افراد مختلف متفاوت و برحسب مشکلات پای فرد می‌سازیم، اگر هدف از استفاده از AFO فقط کنترل افتادگی مچ پا باشد، در حد امکان آن را ظریف برش می‌دهیم تا فرد بتواند آن را در داخل کفش نیز استفاده کند.

درصورتی‌که هدف از استفاده از AFO علاوه بر کنترل افتادگی مچ پا، کنترل چرخش مچ نیز باشد، دیوارها را بلندتر برش زده تا کنترل بهتری روی حرکات مچ فراهم کنیم.

بریس آفو برای کنترل افتادگی مچ پا
کنترل افتادگی مچ پا با بریس AFO

Long Leg Brace:

اگر آسیب باعث ایجاد ضعف در ناحیه زانو و پایین‌تر از زانو شده باشد، اسپیلنت KAFO و یا بریس بلند برای فرد ساخته می‌شود.

بریس بلند برای افرادی طراحی می‌شود که علاوه بر مچ پا، توانایی کنترل زانوی خود را نیز ندارند و زانو در حین راه رفتن خم‌شده و اصطلاحاً زانو خالی می‌کند. برای این افراد با توجه به‌شدت آسیب از مفاصل زانوی متفاوتی استفاده می‌کنیم تا راه رفتن و همچنین تعادل را به فرد بازگردانیم و از خم شدن زانو در حین راه رفتن جلوگیری کنیم.

HKAFO:

اگر آسیب نخاعی از ناحیه لگن به پایین را دچار ضعف کرده باشد، ما بریس Hkafo را به شخص توصیه می‌کنیم. این بریس علاوه بر مچ پا و زانو، مفصل لگن را نیز کنترل می‌کند و مناسب افرادی است که به علت خم شدن لگن و زانو نمی‌توانند بایستند.

استفاده از این بریس، به‌منظور حفظ تعادل در حین ایستادن و تسهیل ورزش‌های توان‌بخشی برای این افراد است. کاربرد دیگر این بریس‌ها پیشگیری از ایجاد انحراف در اثر ضعف عضلانی است.

بریس‌های پیش برنده یا RGO:

یکی از بریس‌هایی که در جهت کمک به فرایندهای حرکتی بیماران ضایعه و آسیب نخاعی می‌سازیم، بریس‌های پیش برنده یا RGO است.

بریس‌های پیش برنده یا RGO مشابه بریس HKAFO طراحی و ساخته می‌شود اما در کنار آن از یک سیستم پیش برنده به جلو نیز استفاده می‌شود. به این شکل که با هر بار چرخیدن تنه به چپ یا راست، شخص می‌تواند یک گام به جلو بردارد.

فردی که آسیب نخاعی دارد و برای راه رفتن از بریس RGO استفاده می‌کند
نمونه‌ای از بریس پیش‌ برنده یا RGO ساخته شده برای مراجعه‌کننده عزیزمان

این بریس را به همراه یک واکر چرخ‌دار می‌سازیم طوری که شخص بتواند بدون نیاز اطرافیان و با استفاده از واکر مخصوص و بریس پیش برنده راه برود. این مدل از بریس، مناسب افرادی است که کنترل خوبی روی عضلات تنه داشته باشند و سطح آسیب نخاعی، پایین باشد.

افرادی که دچار ضایعه نخاعی هستند می‌توانند با استفاده از بریس‌های پیش برنده حرکت کنند، این حرکت برای سلامتی سایر اعضای داخلی بدن و کمک به سیستم گردش خون و گوارش فرد، کمک‌کننده است.

بریس‌های دست

درصورتی‌که آسیب نخاعی ایجادشده موجب اختلال در توانایی و عملکرد مچ و دست شده باشد استفاده از بریس‌های دست می‌تواند، توانایی ازدست‌رفته عضو را بازسازی کند و از بدشکلی و دفورمه شدن دست پیشگیری کند.

مدت ‌زمان استفاده از بریس چه زمانی است؟

مدت زمان استفاده از بریس، به میزان آسیب‌دیدگی و محل آن بستگی دارد و در افراد مختلف متفاوت است.

چطور از آسیب نخاعی پیش‌گیری کنیم؟

برای پیشگیری کردن از هرگونه آسیب نخاعی رعایت کردن نکات ایمنی بسیار مهم است همان‌طور که می‌دانید، پیشگیری بهتر از درمان است.

  • بیشترین آمار آسیب‌های نخاعی مربوط به تصادفات است، در زمان رانندگی نکات ایمنی را رعایت کنید و از کمربندهای ایمنی استفاده کنید.
  • قبل از شیرجه زدن از عمق کافی آب اطمینان حاصل کنید و از شیرجه زدن در آب‌های کم‌عمق خودداری کنید.
  • در هنگام ورزش‌هایی مثل فوتبال یا ورزش‌های پرشی از رفتارهای پرخطر که باعث به خطر افتادن سلامتی خودتان و دیگران می‌شود اجتناب کنید.
  • در ساخت ساختمان‌ها در کنار پله‌ها حتماً از نرده و محافظ استفاده کنید، به مکان‌هایی مثل پرتگاه‌ها یا ارتفاعات که احتمال سقوط در آن‌ها وجود دارد نزدیک نشوید.

با رعایت این نکات ساده و مهم می‌توان از خطرات احتمالی و آسیب‌دیدگی‌های فیزیکی جلوگیری کنید و به‌سلامتی خود و عزیزانتان کمک کنید.

سخن آخر

متخصصین ما در کلینیک کوشا، آماده پاسخگویی به سؤالات شما در این خصوص و انجام مشاوره جهت ساخت بهترین بریس با توجه به شرایط فیزیکی شما هستند.

صحبت نهایی

شما می‌توانید؛ با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی و معاینات لازم به دست می‌آوریم، مناسب‌ترین پروتز را انتخاب کنید و ساخت آن‌را به مهندسین مجموعه ما، بسپارید.
ما در کلینیک کوشا با استفاده از مدرن‌ترین ابزارها و روش‌های مؤثر می‌کوشیم تا کارآمدترین روش درمان را به شما عزیزان ارائه بدیم.

برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعت‌های ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.

پیمایش به بالا