پروتزهای دست
هدف از ساخت پروتز دست یا دست مصنوعی
از دست دادن یک عضو از بدن میتواند بر میزان تواناییهای فرد در انجام دادن فعالیتهای روزمره تأثیرات منفی داشته باشد و در زندگی فرد اختلال ایجاد کند و موجب از بین رفتن اعتمادبهنفس فرد برای حضور در جامعه شود. بسیاری از افراد، به علت از دست دادن یکی از اعضای بدن خود اعتمادبهنفس کافی برای حضور در جامعه و حفظ روابط اجتماعی و دوستانه را از دست خواهند داد، آنها سعی میکنند کمتر در میان افراد جامعه حاضر شوند به این دلیل که از نگاهها و رفتارها و قضاوتهای دیگران هراس دارند.
همین امر باگذشت زمان عامل ایجادکننده بسیاری از مشکلات روحی در فرد آسیبدیده خواهد شد، باید به این موضوع توجه داشت که امروزه با پیشرفت علم و دانش پزشکی بسیاری از مشکلات نقص عضو با ساخت پروتزهای دستوپا برطرف شده است، هدف از استفاده کردن پروتزهای پا راه رفتن و تحمل وزن افراد است تا جایگزین مناسبی برای انجام کارایی عضو ازدسترفته باشد، درصورتیکه هدف از ساخت پروتز دست یا دست مصنوعی، بهمنظور زیبایی ظاهری است و بیشتر افراد با این دیدگاه به سراغ کلینیک ما برای ساخت پروتزهای دست میآیند.
تعریف اجزای پروتزهای دست مثل مفاصل، سوکت، پنجه و نحوه قالبگیری دقیقاً مشابه پروتز پا است و شما میتوانید در صفحه پروتزهای پا مطالب بسیار مفید و کاربردی دراینباره مطالعه کنید.
انواع پروتزهای دست
بهطورکلی انواع پروتز های دست یا دست مصنوعی در گروههایی شامل: پروتزهای مکانیکی، پروتزهای زیبایی و پروتزهای مایو الکتریک دستهبندی میشوند.
پروتزهای مکانیکی و مایو الکتریک بهمنظور کمک به حرکت و راه رفتن طراحیشدهاند و پروتزهای زیبایی جنبه زیبایی دارند و بهمنظور کمک به زیبایی ظاهری طراحی کرده و میسازیم، نحوه ساخت هر یک از این پروتزها با توجه به کارایی و نیاز افراد متفاوت است.
در ادامه با کارایی هرکدام از این پروتزهای دست بیشتر آشنا میشویم.
پروتزهای مکانیکی
در قدم اول به سراغ اولین مدل پروتزهای دست یعنی پروتزهای مکانیکی میرویم، بعد از قطع عضو یکی از جدیدترین پروتزهایی که میتواند جانشین عضو ازدسترفته باشد و عملکرد و کارایی آن را جبران کند، پروتزهای مکانیکی هستند.
این مدل از پروتزهای دست قابلیتهای بسیار مهمی ازجمله: در دست گرفتن و جابهجایی اشیاء و امکان انجام دادن بسیاری از فعالیتهای روزانه را به فرد میدهد. پروتزهای هوشمند یا مکانیکی تحت کنترل فرد هستند و افرادی که از این نوع پروتزها استفاده میکنند، بعد از تمرینات و آموزشهایی که به آنها میدهیم، میتوانند حرکات مچ و آرنج پروتزی را کنترل کنند.
ما در کلینیک کوشا پیشنهاد میکنیم که پروتزهای مکانیکی یا هوشمند را در قطع عضوهای بالاتر از مچ و آرنج افراد استفاده کنند.
نحوه عملکرد پروتزهای مکانیکی
این پروتزها به کمک نیرو و حرکات شانه مقابل عضو ازدسترفته قابل هدایت و کنترل هستند، نحوه عملکرد پروتزهای مکانیکی به این صورت است که با سیستم هارنس عمل میکنند.
در این نوع از پروتزها یکبند متصل به بازوی مکانیکی که دارای سنسور است به شانه سمت مقابل وصل میکنیم و حرکت شانهای که در سمت مقابل قرار دارد موجب حرکت این بازوی مکانیکی میشود.
پروتز های مکانیکی نسبت به پروتز های مایو الکتریک از سهولت بیشتری برای استفاده و همچنین مراقبت و نگهداری برخوردار هستند.
پروتزهای زیبایی
پروتزهای زیبایی فقط مختص دست و انگشتهای دست نیستند، پروتز های زیبایی میتوانند جایگزین عضوهایی مثل بینی، گوش و انگشت پا هم باشند.
پروتزهای زیبایی ازنظر بافت و رنگ بیشترین شباهت را با اعضای دیگر بدن دارند و به همین علت برای افرادی که در فاصله یک و نیم متری آن را مشاهده میکنند بهآسانی قابلتشخیص نخواهد بود.
این پروتزها از جنس سیلیکونهای پزشکی هستند، این سیلیکونها به علت اینکه از مقاومت بالایی برخوردار هستند در صنعتهای مختلفی هم مورداستفاده قرار میگیرند.
پروتزهای زیبایی علاوه بر اینکه از مقاومت بالایی برخوردار هستند قابلیت شستوشو هم دارند و خانمها در صورت تمایل میتوانند روی ناخنهای پروتز لاک بزنند.
ساخت پروتز زیبایی انگشت دست
برای ساخت پروتزهای زیبایی انگشت دست از انگشتان مشابه عضو قطعشده قالبگیری میکنیم، پروتز انگشت دست یا پا از جنس سیلیکونهای شفاف و انعطافپذیری هستند و برای هر شخص، سفارشی ساخته میشوند. پس از ساختن پروتز، آن را مطابق با رنگ دست فرد رنگ آمیزی میکنیم و تا حد امکان به رنگ سایر انگشتان فرد یا دست مقابل نزدیک میکنیم.
پروتزهای زیبایی و سیلیکونی برخلاف سایر پروتزها قابلیت حرکت فعال ندارند اما از نظر ظاهری، طبیعیترین شکل ظاهری را دارند بنابراین ساخت پروتز برای هر شخص متفاوت است.
پروتزهای مایو الکتریک
مدل دیگر پروتزهای دست، پروتزهای مایوالکتریک هستند که از طریق انقباض عضلات و توسط مغز حرکت این پروتزها کنترل میشوند. به این صورت که بین انقباض یک دسته از عضلات و حرکت خاصی از پروتز ارتباط برقرار میکنیم. شما میتوانید با انقباض هر عضله بهصورت ارادی مچ یا آرنج خودتان را خم یا صاف کنید.
بهعنوانمثال به فرد میگوییم که برای بستن انگشتان پروتزی خود، باید عضلات جلوی ساعد رو منقبض کند و برعکس، برای باز کردن انگشتان پروتزی باید عضلات پشت ساعد رو منقبض کند.
ما به همین منظور در داخل سوکت پروتزهای دست که روی عضلات پشت و جلوی ساعد قرار دارند، سنسور مخصوصی برای باز کردن یا بستن انگشت شما تعبیه میکنیم. شما با انقباض هر قسمت از ساعد بهصورت ارادی میتوانید به طور مستقیم حرکات انگشتان، مچ یا آرنج پروتزی خود را کنترل کنید.
باید توجه داشته باشید که برای کار کردن با پروتزهای مایوالکتریک نیاز به آموزش و تمرین دارید، هزینه ساخت پروتزهای مایوالکتریک نسبت به پروتزهای مکانیکی بیشتر است و همچنین نسبت به پروتزهای دیگر هزینههای بالاتری دارد و قطعاتش نیاز به نگهداری بهتری دارد. همچنین در صورت خراب شدن سنسور، باید تعمیر یا تعویض شود.
نکات مهم بعد از تهیه پروتز دست
باید به این نکته توجه داشته باشید که بعد از تهیه پروتز دست، نمیتوان انتظار داشت بدون آموزش دیدن و بدون کمک کمک متخصص ارتوپدی فنی (پروتوتیست) ، در مدتزمان کوتاهی بتوانید تمام انتظارات خود را از پروتز دست برآورده کنید.
در کنار کمکهای پزشک ارتوپد مراجعه به کاردرمانی برای آموزش دیدن نحوه صحیح استفاده از پروتزها الزامی است تا باگذشت زمان و با آموزش و تمرین پروتزهای ساختهشده بتوانند جایگزین مناسبی برای عضو ازدسترفته شوند. علاوه بر آموزش دیدن، رعایت کامل نکات بهداشتی در زمان استفاده از این پروتزها مهم است و لازم است بدانید در صورت رعایت نکردن نکات بهداشتی بستر مناسبی برای رشد باکتریها و ایجاد عفونت فراهم میشود.
استفاده صحیح و همچنین رعایت نکاتی که برای مراقبت صحیح و نگهداری از پروتز به شما آموزش میدهیم که به افزایش طول عمر پروتز، کمک میکند. نکته مهمی که باید به آن توجه داشت این است که در صورت هرگونه آسیب و صدمه به پروتزها از تعمیر کردن آن بدون توجه به نظر متخصصان جدا خودداری کنید و در اولین فرصت برای تعمیر وسیله حتماً به پزشک، مراجعه کنید.
در صورت احساس هرگونه درد، کبودی و ورم در محل عضو باقیمانده به پزشک خود اطلاع دهید و از خوددرمانی خودداری کنید.
قطع عضو
بعد از صدماتی که به اعضای بدن آسیب وارد میکند، پزشکان تلاش میکنند تا حد امکان از قطع عضو جلوگیری کنند، اما درصورتیکه نگهداری عضو آسیبدیده ممکن نباشد و با نگهداری از آن امکان صدمه دیدن بافتهای بدن و دیگر اعضا هم وجود داشته باشد قطع عضو یکی از راهکارهای مفید و مؤثر برای حفظ اعضای دیگر بدن است.
بسته به اینکه عضو از کدام ناحیه قطع شده باشد، پروتزهای متفاوتی برای جایگزینی و انجام کارایی اعضای ازدسترفته پیشنهاد میکنیم که در ادامه به آنها میپردازیم.
برای مثال مانند عکس بالا هنگام قطع عضو از شانه سمت چپ، برای طراحی و ساخت پروتز مکانیکی قالبگیری انجام میدهیم.
قطع عضو از مچ به بالا
پروتزی که برای افراد قطع عضو از مچ به بالا طراحی و ساخته خواهد شد، پروتزهای مکانیکی و مایو الکتریکی است تا بتوانند تا حد امکان کارایی عضو ازدستداده را بازیابی کنند و فعالیتهای خود را با کمک آنها انجام دهند.
قطع عضو مچ به پایین
در زمان قطع عضو مچ به پایین پروتزی که برای فرد ساخته میشود، پروتزهای زیبایی است و در زمان قطع انگشتان دست یا پا پروتزهای زیبایی میتوانند جایگزین بسیار کاربردی و مناسبی، برای این اعضاء باشند.
قیمتهای پروتز دست
قیمتهای پروتز دست یا دست مصنوعی با توجه به پروتز ساختهشده و مواد و قطعاتی که در ساخت این پروتز بهکار برده میشود و همچنین با توجه به اینکه قطع عضو در کدام ناحیه اتفاق افتاده، متفاوت است. بهترین راه برای اطلاع از قیمتها و هزینهها، بررسی و معاینات حضوری است.
در ساخت پروتزها از چه موادی استفاده میکنند؟
در ساخت پروتزها همواره از مواد سبکی که مقاومت بالایی دارند، استفاده میشود تا در صورت ضربه، بهآسانی دچار آسیب نشوند و درعینحال به علت سبک بودن افراد بتوانند بهراحتی از آنها استفاده کنند.
زمان مناسب برای استفاده از پروتزهای دست چه زمانی است؟
بعد از عمل قطع عضو زمان مناسب برای استفاده از پروتزهای دست، وقتی است که عضو باقیمانده ترمیم شده باشد و محل زخم ترشح نداشته باشد، بخیهها کشیده شده باشند و محل زخمها کاملاً التیام پیدا کرده باشند.
شما میتوانید؛ با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی و معاینات لازم به دست میآوریم، مناسبترین پروتز دست را انتخاب کنید و ساخت آنرا به مهندسین مجموعه ما، بسپارید.
ما در کلینیک کوشا با استفاده از مدرنترین ابزارها و روشهای مؤثر میکوشیم تا کارآمدترین روش درمان را به شما عزیزان ارائه بدیم.
برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعتهای ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.