انواع پروتز
پروتزها دراصل اندام مصنوعی هستند که جانشین بسیار مناسبی برای عضو ازدسترفته محسوب میشوند و بسیاری از کاربردهای عضو ازدسترفته را شامل میشوند. انواع پروتز را میتوان در سه دسته کلی تقسیم کرد که بعضی از پروتزها کاربرد زیبایی دارند و بعضی دیگر مکانیکی و بعضی دیگر مایو الکتریک هستند که با توجه به نیاز فرد و توقعات او از تهیه پروتز، ساخته میشوند.
در ادامه شما میتوانید از طریق دو کادر پایین با پروتزهای دست و پروتزهای پا بیشتر آشنا شوید.
پروتزهای دست کاربرد و انواع مختلفی دارند و ما در کلینیک کوشا بسته به نیاز شما برای استفاده بهترتان، پروتزی مناسب با کاربرد مد نظر شما طراحی و میسازیم.
پروتزهای پا یا پای مصنوعی در سه دسته کلی هوشمند، کربنی و زیبایی تقسیم میشوند و این نوع پروتزها برای استفاده راحتتر و برحسب نیاز شما طراحی میشوند.
پروتزهای دست
پروتزهای دست که با عنوان دست مصنوعی هم شناخته میشوند در سه دسته کلی شامل پروتزهای زیبایی، پروتزهای مکانیکی، پروتزهای مایو الکتریک دستهبندی میشوند.
هریک از این پروتزها کارایی مربوط به خود رادارند، بهعنوانمثال نمیتوانیم از پروتزهای زیبایی توقع داشته باشیم مانند پروتزهای مکانیکی یا پروتزهای مایو الکتریک عمل کنند.
پروتزهای زیبایی بهمنظور کمک به بهبود ظاهری عضو ساخته میشوند و در کمک به حرکت کاربردی ندارند اما پروتزهای الکتریکی و پروتزهای مایو الکتریک بهمنظور کمک به حرکت و کمک به جابهجایی ساخته میشوند.
باید توجه داشته باشید که نمیتوان انتظار داشت پروتزها کاملاً شبیه به عضو از دست رفته عمل کنند و تمام انتظارات و توقعات ما را برطرف کنند، پروتزها در جهت کمک به بهبود یافتن شرایط فردی که دچار نقص عضو یا قطع عضو شده است، بسیار کاربردی هستند.
پروتزهای زیبایی دست
شاید وقتی برای اولین بار نام پروتزهای زیبایی را میشنوید با خودتان فکر کنید این نوع پروتزها فقط برای دست و پا و یا انگشتان دستوپا ساخته میشوند اما باید بدانید پروتزهای زیبایی میتوانند جایگزین بسیار مناسبی برای بینی و گوش نیز باشند.
پروتزهای زیبایی بسیار شبیه به عضو واقعی بدن هستند و از فاصله یک و نیم متری به نظر میرسد که با عضو واقعی تفاوت چندانی ندارند.
جنس پروتزهای زیبایی از جنس سیلیکونهای پزشکی هستند و باید بدانید که سیلیکونهای پزشکی در مقابل ضربه بسیار مقاوم هستند و بهراحتی صدمه نمیبینند و قابل شستوشو هستند. همچنین پروتزهای زیبایی قابلیت حرکت کردن ندارند و فقط برای زیبایی استفاده میشوند.
پروتزهای مکانیکی دست
پروتزهای مکانیکی، پروتزهای پیشرفتهای هستند که برخلاف پروتزهای زیبایی قابلیت حرکت کردن دارند. این نوع پروتز قابلیتهای بسیار زیادی ازجمله جابهجایی اشیاء، حرکت کردن دست و امکان انجام فعالیتهای روزمره را به فرد میدهند.
پروتزهای مکانیکی از دستورات صادرشده از سمت مغز فرمان میپذیرند، فرد بعد از تهیه پروتزهای مکانیکی پس از آموزش دیدن توسط درمانگر نحوه استفاده و به حرکت درآوردن پروتز را فرامیگیرد.
پروتزهای مایوالکتریک دست
پروتزهای مایوالکتریک، پروتزهای پیشرفتهای هستند که از طریق انقباض عضلات و به کمک دستور گرفتن از مغز حرکت میکنند. در پروتزهای مایو الکتریک سنسورهای بسیار حساسی تعبیهشده است با کمک این سنسورها فرد میتواند بهصورت کاملاً ارادی قسمتهای مختلف پروتز را با کمک مغز به حرکت درآورد.
ساخت پروتزهای مایوالکتریک با توجه به کارایی آن، هزینههای بالاتری نسبت پروتزهای زیبایی و پروتزهای مکانیکی دارد.
تا اینجا شما با انواع پروتز های دست آشنا شدهاید و میتوانید برای تهیه هر کدام از این پروتزها با ما ارتباط بگیرید.
آموزش استفاده از پروتزهای دست
پس از تهیه پروتزهای دست نحوه پوشیدن و نحوه کار کردن و به حرکت درآوردن پروتزها توسط درمانگر به افراد آموزش داده خواهد شد. در ابتدا ممکن است فرد در استفاده از پروتزها با سختی مواجه شود اما پس از مدتی تمرین کردن و استفاده از پروتز فرد به وجود آن عادت میکند و باگذشت زمان، جای عضو ازدسترفته را برای شخص پر میکند.
قیمت پروتزهای دست
پروتزهای دست انواع مختلفی دارند و با توجه به نوع و کارایی و اجزای تعبیهشده، به نسبت قیمتهای متفاوتی هم دارند. برای اطلاع از قیمتها و هزینههای ساخت پروتزهای دست مراجعه به کلینیک جهت بررسی اندام باقیمانده و قدرت عضلانی و وضعیت فیزیکی شخص، الزامی است.
رابطه پروتز با قطع عضو
بعد از حوادث فیزیکی و بعضی بیماریها مثل دیابت، در بعضی موارد شاهد اتفاقات ناگواری ازجمله قطع عضوها هستیم. قطع عضو یکی از اتفاقاتی است که باعث از بین رفتن تواناییهای اولیه فرد در انجام فعالیتهای روزانه او میشود و شخص معمولاً پس از قطع عضو دچار عدم اعتمادبهنفس و عدم توانایی در انجام بسیاری از کارها خواهد شد.
ساخت پروتز کمک بسیار زیادی به این افراد میکند، اگرچه استفاده از پروتز میتواند شخص را به جامعه بازگرداند و در بازگرداندن تواناییهای اولیه فرد به او کمک کند.
پروتزهای پا
قبل از هرگونه سفارش ساخت پروتزهای پا یا همان پای مصنوعی ابتدا باید انتظار خود را از پروتز مشخص کنید. پروتز قرار نیست دقیقاً کارایی عضو ازدسترفته را داشته باشد و قطعاً تفاوتهایی با عضو ازدسترفته خواهد داشت، اما بهطورکلی ساخت پروتز میتواند فواید بسیار زیادی برای فرد داشته باشد. افرادی که پروتز تهیهکردهاند معتقدند انجام دادن کارها و فعالیتهای روزمره برای آنها بسیار سادهتر شده است.
پروتزهای پا را میتوان در سه دسته تقسیمبندی کرد که شامل پروتزهای زیبایی، پروتزهای هوشمند و پروتزهای کربنی هستند، در ادامه با انواع پروتز های پا بیشتر آشنا میشویم:
پروتزهای زیبایی پا
همانطور که از نام این پروتز پیداست، پروتزهای زیبایی به منظور رفع دفورمیتیهای ظاهری و بهبود ظاهر اعضا مورداستفاده قرار میگیرند، این پروتزها برای کمک به حرکت مورداستفاده قرار نمیگیرند و فقط جنبه ظاهری دارند. البته این پروتزها بیشتر برای قطع عضوهایی مثل از بین رفتن انگشتان پا مورد استفاده قرار میگیرند، گاهی بعضی از مراجعین ما به علت حوادثی همچون سوختگی هم به دنبال استفاده از پروتزهای زیبایی هستند.
پروتزهای زیبایی از جنس سیلیکون هستند و در برابر هرگونه ضربه و آسیب مقاوماند و ازنظر رنگ و بافت، بسیار به عضو از بین رفته شباهت دارند.
پروتزهای کربنی پا
پروتزهای کربنی بسیار سبک و بسیار مقاوم در برابر آسیب و صدمه هستند، راه رفتن و حرکت کردن بر روی سطوح دارای شیب با استفاده از پروتزهای کربنی بسیار راحت است. پروتزهای کربنی در ورزشکارانی که دچار قطع عضو هستند و ورزشهای پرشی یا جهشی انجام میدهند، مورداستفاده قرار میگیرد.
بهطورکلی پروتزهای کربنی به دلیل اینکه از نیروی محرکه بالایی برخوردارند و مانند یک فنر عمل میکنند، بسیار سبک و مقاوماند. به همین دلیل این پروتز برای ورزشکارانی که دچار قطع عضو هستند به یک پروتز بسیار محبوب تبدیل شده است.
پروتزهای هوشمند پا
یکی از پیشرفتهترین پروتزهای مورداستفاده در جهان، پروتزهای هوشمند هستند. پروتزهای هوشمند دارای سنسورهای قوی هستند که میتوانند اطلاعات را از وضعیت بدن حین راه رفتن دریافت کنند و با ساختار بیومکانیکی تعریفشدهی خود حرکت را کنترل کنند.
این نوع پروتز نسبت به پروتزهای کربنی و پروتزهای زیبایی پیشرفتهتر است و هزینه ساخت آن نیز بالاتر از سایر پروتزهاست.
نحوه ساخت پروتزهای پا
پروتزهای پا از قسمتهای مختلفی ازجمله سوکت، سیستم مفاصل، پنجه، سیستم تعلیق و… تشکیل شدهاند.
سوکت پروتز
سوکت قسمتی از پروتز است که عضو باقی مانده را درون خود جای میدهد، برای اینکه سوکت پروتز کاملاً مطابق با ساختار پا و عضو باقیمانده باشد با استفاده از گچ از عضو باقیمانده قالبگیری میکنیم.
قالبگیری زمانی انجام میشود که عضو باقیمانده زخم نباشد و دچار تورم نشده باشد بهاینعلت که بعد از بهبود زخم و کاهش تورم اندازه سوکت نسبت به عضو باقی مانده تغییر نکند.
مهم است که سوکت کاملاً متناسب با عضو ساخته شود، همچنین سوکت پروتزها معمولاً از کربن ساخته میشوند تا علاوه بر سبک بودن از مقاومت بالایی هم برخوردار باشند.
سیستم مفاصل
سیستم مفاصل در ساخت پروتزهای بالای زانو کاربرد دارد، سیستم مفاصل را بعد از سوکت قرار میدهیم و کاربرد سیستم مفصل این است که در هنگام نشستن یا خم شدن فرد پروتز بتواند به راحتی خم شود.
این سیستم انواع مختلفی دارد و هر کدام کاربردهای متفاوتی دارند اما بهطورکلی میتوان گفت هدف همه سیستم مفاصل کمک به بهبود خم شدن پروتزهاست.
پنجه پروتز
پنجه پروتز حرکاتی همانند پنجه پا را شبیهسازی میکنند و بعضی از پنجهها ثابت و بدون حرکت هستند و فقط به منظور حفظ ثبات مورد استفاده قرار میگیرند. بعضی پنجهها همانند پنجههای چند محوره تمامی حرکات مچ پا را تقلید میکنند و حتی در سطوح شیبدار هم به راحتی خم و راست میشوند.
سیستم تعلیق
گفته بودیم که بسیار مهم است در هنگام حرکت سوکت جابهجا نشود. به تمامی اقداماتی که انجام میدهیم تا سوکت کاملاً روی عضو باقی مانده فیکس شود، سیستم تعلیق گفته میشود. سیستم تعلیق نیز انواع متفاوتی دارد که با مراجعه به مقاله پروتزهای پا میتوانید درباره آنها اطلاعات بیشتری کسب کنید.
قیمت پروتزهای پا
پروتزها با توجه به سیستمهای استفاده شده در آن، محل قطع شدن عضو، انتظار فرد از پروتز و کاربرد و کارایی پروتزها متفاوت است و نمیتوان برای هر پروتز قیمت مشخصی تعیین کرد.
برای اطلاع از هزینهها در ابتدا فرد مورد معاینه قرار میگیرد تا با توجه به محل قطع عضو و پروتز موردنیاز فرد بهترین و کاربردیترین پروتز را به شخص معرفی کنیم.
پیش از این گفتیم که از میان انواع پروتز ، کاربردیترین پروتز به معنی گرانتر بودن آن نیست، بسیاری از پروتزهایی که قیمتهای مناسبتری نسبت به سایر و انواع پروتز ها دارند برای بعضی افراد کاربردیتر هستند و قیمت بههیچعنوان در کیفیت تأثیری نخواهد داشت.
چه زمانی برای تهیه پروتز اقدام کنیم؟
بعد از جراحی قطع عضو، عضو باقی مانده دچار تورم، زخم، کبودی خواهد شد و به همین علت این زمان، زمان مناسبی برای تهیه انواع پروتز نیست زیرا پس از گذشت سه هفته تا یک ماه پس از عمل قطع عضو، عضو باقی مانده شروع به کاهش تورم و زخم و کبودی خواهد کرد.
پس از این که ورم عضو باقیمانده از بین رفت و بخیههای باقیمانده کشیده شد، بهترین زمان برای اقدام به تهیه انواع پروتز است.
صحبت نهایی
شما تا اینجا به طور کامل با انواع پروتز آشنا شدهاید و باید بدانید مناسبترین پروتز برای شما پروتزی است که ما با توجه به نیازهای فردی به شما توصیه میکنیم، بنابراین برای اطلاع از بهترین پروتز مراجعه به کلینیک و مشاوره با متخصصین ما لازم است.
شما میتوانید؛ با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی و معاینات لازم به دست میآوریم، مناسبترین نوع پروتز را انتخاب کنید و ساخت آنرا به مهندسین مجموعه ما، بسپارید.
ما در کلینیک کوشا با استفاده از مدرنترین ابزارها و روشهای مؤثر میکوشیم تا کارآمدترین روش درمان را به شما عزیزان ارائه بدیم.
برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعتهای ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.