جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

درمان انحرافات زانو

انحرافات زانو معمولاً در زمان کودکی یا نوجوانی ایجاد می‌شوند و با افزایش سن تشدید می‌شوند، اگر این انحرافات در زمان کودکی و یا نوجوانی اصلاح نشوند در بزرگسالی فرد دچار مشکلاتی از قبیل آرتروز زانو و از بین رفتن مفاصل زانو خواهد شد. درمان انحرافات زانو معمولاً با روش‌های غیر جراحی انجام می‌شود اما اگر انحراف بسیار شدید باشد به‌طوری‌که هیچ‌کدام از روش‌های غیر جراحی پاسخگو نباشند، انجام جراحی را به فرد توصیه می‌کنیم.

در ادامه با انواع انحرافات زانو بیشتر آشنا می‌شویم و همچنین شما می‌توانید به اطلاعات دقیق‌تری از طریق لینک‌های زیر دست پیداکنید.

برای درمان زانوی پرانتزی در کودکان و بزرگسالان از روش‌های مختلفی چون درمان با مصرف ویتامین و رژیم غذایی، بریس‌های اصلاحی زانو، کفش و کفی طبی و… اشاره کرد.

برای درمان زانو ضربدری می‌توان از حرکات اصلاحی زانو، کفش و کفی طبی، بریس و… استفاده کرد اما شرط به کارگیری و استفاده از این مدل‌ها بر می‌گردد به…

در درمان عقب زدگی و یا عقب رفتگی زانو در کودکان یا بزرگسالان بعداز بررسی و شناسایی دلیل عقب زدگی زانو به درمان این اختلال با روش‌هایی مثل کفش‌های…

زانوی پرانتزی

زانوی پرانتزی یکی از دفورمیتی‌های زانو است، هنگامی که زانو پرانتزی می‌شود زانو‌ها همانند کمانک‌های یک پرانتز در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند، در دفورمیتی زانوی پرانتزی زانوها از یکدیگر فاصله می‌گیرند و قوزک‌های مچ پا به‌هم نزدیک می‌شوند.

زانوی پرانتزی در کودکان

زانوی پرانتزی در کودکانی که تازه شروع به راه رفتن می‌کنند طبیعی است اما با افزایش سن کودک تا حدود سن دوسالگی رفته‌رفته به سمت اصلاح شدن می‌رود.

در بعضی کودکان با افزایش سن زانوی پرانتزی نه تنها اصلاح نمی‌شود بلکه بیشتر می‌شود و یا حتی بدون تغییر باقی می‌ماند، برای درمان انحراف زانوی این کودکان انجام اقدامات لازم ضروری است.

به یاد داشته باشید انحرافاتی که یک‌طرفه هستند یعنی یک پا دچار انحراف است و پای دیگر سالم است یا انحراف در یک پا از پای دیگر شدید‌تر است در هر سنی نیاز به انجام معاینه و در صورت نیاز شروع به انجام درمان دارد. اضافه وزن کودک ازجمله عواملی است که باعث تشدید انحراف کودک و مانع از درمان خود‌به‌خودی انحراف است.

درمان زانوی پرانتزی در کودکان

درمان زانوی پرانتزی در ابتدا با استفاده از روش‌های غیر جراحی و استفاده از زانوبند صورت می‌گیرد، البته نباید انتظار داشت روش‌های درمان در همه افراد یکسان باشد، زمانی که انحراف خفیف باشد استفاده از کفش و کفی‌های طبی هم می‌تواند در درمان انحراف زانوی پرانتزی مورد استفاده قرار بگیرد.

مدت زمان استفاده از زانوبند یک‌سال و نیم الی دو سال است، در این زمان از اهمیت ورزش‌های تقویت عضلات نباید غافل شد.

زانوی پرانتزی در بزرگسالان

همان‌طور که گفتیم اگر انحراف زانوی پرانتزی در سنین پایین‌تر درمان نشود تا زمان بزرگسالی هم همراه فرد خواهد بود و انحراف زانوی پرانتزی در بزرگسالانی که دچار ضعف عضلانی و اضافه وزن هستند، بیشتر دیده می‌شود.

درمان زانوی پرانتزی بزرگسالان

درمان زانوی پرانتزی در بزرگسالانی که دچار ضعف عضلانی نیستند و انحرافات بسیار شدید ندارند و همچنین انحراف آن‌ها در قسمت ساق پا نیست، با روش‌های غیر‌جراحی قابل درمان است.

زانوبند اصلاحی زانوی پرانتزی

برای درمان و اصلاح انحراف زانوی پرانتزی یک مفصل محکم از جنس آلومینیوم یا استیل در قسمت داخلی زانو‌ها قرار می‌دهیم، به این قسمت نگه‌دارنده می‌گوییم، این مفصل به تکه‌های پلی‌ پروپیلنی که ران‌ و ساق‌ را در برمی‌گیرد  متصل می‌شود.

قسمت دیگر این زانوبند از جنس چرم است که روی قسمت خارجی زانوها و در محل اوج انحنا قرار می‌گیرد و به مفصلی که ساختیم متصل می‌شود.

هرچقدر این قسمت چرمی را به قسمت فلزی نزدیک‌تر کنیم، انحرافات زانو بهتر درمان و اصلاح می‌شود.

میزان فشار را به مرور زمان افزایش می‌دهیم تا به اصلاح مورد نظر خود برسیم

 

بریس (زانوبند) برای درمان زانوی پرانتزی
بریس (زانوبند) برای درمان زانوی پرانتزی

زانوی ضربدری

زانوی ضربدری دومین دفورمیتی شایع در کودکان بالای دوسال است، بسیاری از افرادی که به کلینیک کوشا مراجعه می‌کنند دچار زانوی ضربدری هستند، همان‌طور که از نام این انحراف مشخص است وقتی زانو‌ها در کنار ‌یکدیگر قرار می‌گیرند به شکل ایکس(X)  یا ضربدر مشاهده می‌شوند.

در انحراف زانوی ضربدری مچ پاها از هم دور می‌شوند و زانوها به یکدیگر نزدیک می‌شوند و به‌هم می‌چسبند.

زانوی ضربدری در کودکان

زانوی ضربدری در کودکان بزرگ‌تر از دوسال ایجاد می‌شود اما به گذشت زمان و افزایش سن تا حدود سن ۷ یا ۸ سالگی رو‌به بهبود می‌رود.

در صورتی نباید نگران انحراف زانوی ضربدری باشیم که با افزایش سن متوجه کاهش یافتن  و یا بهبود یافتن آن شویم.

اگر با افزایش سن این انحراف بدون هیچ تغییر و یا کاهشی باقی بماند و یا افزایش یابد باید اقدامات لازم در جهت معاینات و درمان انجام شود.

زانوی ضربدری در کودکانی که قورباغه‌ای شکل می‌نشینند و یا به شکم می‌خوابند و یا دچار اضافه‌وزن و صافی کف پا هستند بیشتر و شدیدتر از کودکان دیگر دیده می‌شوند.

درمان زانوی ضربدری در کودکان

در کودکانی که با افزایش سن انحراف زانوی ضربدری در آن‌ها خودبه‌خود اصلاح و درمان نشود با توجه به شرایط کودک میزان انحراف، سن و… ساخت زانوبند و یا کفش و کفی طبی را برای درمان شروع می‌کنیم.

عواملی که تشدیدکننده زانوی ضربدری هستند:

چهار عامل هستند که مانع درمان خود‌به‌خودی زانوی ضربدری می‌شوند، یکی از آن‌ها قورباغه‌ای نشستن کودکان است، اگر کودک شما قورباغه‌ای شکل می‌نشیند باید از این نوع نشستن خود‌داری کند.

ممکن است کودک تمایلی به تغییر مدل نشستن خود نداشته باشد که در این صورت لازم است والدین نوع نشستن کودک را تغییر دهند و تعداد مواردی که کودک به این صورت می‌نشیند را به حداقل ممکن برسانند.

دومین عامل خوابیدن به شکم است، خوابیدن روی شکم در بسیاری از کودکان دیده می‌شود زیرا این نوع خوابیدن برای کودکان خوشایند است، اما در درازمدت عوارضی ازجمله چرخش لگن به داخل و زانوی ضربدری را به دنبال دارد، سومین عامل صافی کف پای کودک است که به دلیل تغییر خط وزن بدن، انحراف پاشنه و زانوی ضربدری را به همراه دارد و چهارمین عامل وزن زیاد کودک است.

این چهار عامل تشدید کننده‌ی انحراف نیز هستند پس اگر کودک شما این چهار عامل را دارد باید نگران ایجاد زانوی ضربدری و یا تشدید آن باشید.

زانوی ضربدری در بزرگسالان

بسیاری از انحرافاتی که در سنین پایین‌تر درمان نمی‌شوند در زمان بزرگسالی و میان‌سالی تشدید می‌شوند و فرد همواره با مشکلاتی مواجه می‌شود.

زانوی ضربدری به علت آناتومی بدن در خانم‌ها شایع‌تر از آقایان است زیرا لگن آن‌ها از آقایان عریض‌تر است و زانو‌ها همواره تمایل دارند به یکدیگر نزدیک شوند

درمان زانوی ضربدری در بزرگسالان:

زانوی ضربدری در بزرگسالان همانند کودکان با استفاده از زانوبندهای اصلاحی قابل درمان است نکته قابل توجه این است که هر چه سن فرد کمتر باشد انحراف بهتر و سریع‌تر اتفاق میفتد هر چه سن فرد بالاتر می‌رود انعطاف پذیری بدن کمتر می‌شود و بدن تمایل به خشک شدن پیدا می‌کند درنتیجه نمی‌توان انتظار داشت در سنین بالا اصلاح انحراف به‌خوبی صورت بگیرد، هدف از استفاده از زانوبند‌ها در بزرگسالان در کنار نقش اصلاحی (نقش اصلاحی کمتر از سایر اهداف استفاده از زانوبند در بزرگسالی است) جلوگیری از ایجاد آرتروز زانو و در صورت ایجاد آرتروز کاهش روند آسیب دیدگی مفاصل است همچنین زانوبند‌های اصلاحی برای کاهش درد نیز بسیار مؤثر هستند.

زانوبند اصلاحی زانوی ضربدری

زانوبند اصلاحی زانوی ضربدری به روش زانوبند اصلاح کننده زانوی پرانتزی ساخته می‌شود با این تفاوت که نحوه پد گذاری در آن‌ها متفاوت است

شباهت هر دو زانوبند این است که در هر دو با سیستم سه نقطه فشار عمل می‌کنیم

دو فشار از سمت ران و ساق و یک فشار از سمت زانو به پا اعمال می‌کنیم و به تدریج فشار آن را افزایش می‌دهیم، درنهایت به اصلاح موردنظر خود می‌رسیم.

بریس (زانوبند) برای درمان زانوی ضربدری
بریس (زانوبند) برای درمان زانوی ضربدری

عقب زدگی زانو

عقب زدگی زانو به حالتی گفته می‌شود که زانوها به سمت عقب متمایل می‌شوند، دفورمیتی عقب‌زدگی زانو به این صورت است که زانو‌ها نسبت به ران‌ها و ساق پا عقب‌تر هستند، هنگامی‌که از پهلو به پا‌ها نگاه می‌کنیم پاها به شکل کمانک‌های پرانتز دیده می‌شوند.

عقب‌زدگی زانو هم در کودکان و هم در بزرگسالان دیده می‌شود واصلی‌ترین علت آن شلی لیگامان‌های قسمت پشتی کپسول مفصلی است، در کودکان به علت شلی لیگامانی عقب ‌زدگی زانو شایع‌تر است که ممکن است باگذشت زمان بهبود یابد

علت عقب زدگی زانو چیست؟

بسیاری از کودکان به دلیل شلی لیگامانی می‌توانند زانو‌های خود را به صورت کاملاً ارادی به عقب خم کنند، همان‌طور که گفته شد علت عقب زدگی زانو شل بودن لیگامان‌هاست، شلی لیگامانی بیماری نیست و به‌مرورزمان وقتی بدن انعطاف پذیری خود را از دست می‌دهد بهبود می‌یابد و شلی لیگامانی نیز خود‌به‌خود درمان می‌شود اما شلی لیگامانی می‌تواند عوارضی را از خود به جا بگذارد یکی از این عوارض عقب ‌زدگی زانو می‌باشد.

درمان عقب ‌زدگی زانو

زمانی که عقب ‌زدگی زانو خفیف باشد نیاز نیست اقدام خاصی در جهت درمان انجام دهیم چون معمولاً با افزایش سن و به‌مرورزمان انتظار داریم بهبود یابد.

اگر کودک شما به‌صورت ارادی زانو‌های خود را به سمت عقب سوق می‌دهد نباید اجازه تکرار این وضعیت را به او بدهید.

کفش‌هایی که پاشنه بلند‌تری نسبت به پنجه دارند برای این کودکان مناسب‌تر از کفش‌های پاشنه تخت است.

کفش‌هایی که پاشنه بلند‌تری نسبت به پنجه دارند خط وزن را از جلوی زانو به پشت زانو انتقال می‌دهند.

در موارد متوسط با ساختن کفش و کفی‌های طبی مخصوص با تغییر خط وزن از عقب‌زدگی زانو‌ها جلوگیری می‌کنیم.

در موارد شدید زانوبندهای مخصوص می‌سازیم و در موارد بسیار شدید انجام جراحی را توصیه می‌کنیم.

عقب زدگی زانو در بزرگسالان

عقب‌زدگی زانو در بزرگسالان عمدتاً در افرادی که عضلات ضعیفی دارند دیده می‌شود، ضعف عضله چهار سر ران، ضعف همسترینگ‌ها و سایر عضلات این نواحی می‌تواند منجر به عقب‌زدگی زانو در بزرگسالان شود.

اگر عقب زدگی زانو در بزرگسالان درمان نشود این دفورمیتی باگذشت زمان تشدید می‌یابد و زانو‌ها دفورمه می‌شوند، درمان عقب ‌زدگی زانو در بزرگسالان به کمک کفش و کفی‌های مخصوص است.

در موارد شدید در کنار کفش و کفی‌های ارتوپدی زانوبندهای مخصوص می‌سازیم و در موارد خیلی شدید انجام جراحی توصیه می‌شود.

زانوبند اصلاحی عقب‌زدگی زانو:

زانوبند اصلاحی عقب‌زدگی زانو به روش سه‌نقطه فشار عمل می‌کند و زانو را به صورت خمیده شده در پنج درجه نگه می‌دارد تا با استفاده از این روش بتوانیم خط وزن را جا‌به جا کرده، کشیدگی بافت نرم کپسول مفصلی زا به حداقل ممکن رسانده و از تشدید انحراف جلوگیری کنیم.

بریس (زانوبند) برای درمان عقب زدگی زانو
بریس (زانوبند) برای درمان عقب زدگی زانو
صحبت نهایی

شما می‌توانید؛ بهترین روش درمان انحرافات زانو رو با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی زانوهای شما به دست می‌آوریم، پیش بگیرید.
ما در کلینیک ارتوپدی فنی کوشا انواع زانوبند را برای درمان انحرافات زانو با توجه به شرایط هر فرد برای او می‌سازیم.

برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعت‌های ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.

پیمایش به بالا