اسپلینتهای پا
انواع اسپلینتهای پا
در این مقاله به توضیح کامل درباره انواع اسپلینتهای پا و اینکه این 4 مدل از اسپلینت پا برای چه افرادی مناسب است، خواهیم پرداخت. تمامی اسپلینتهایی که شما در ادامه میخوانید در کلینیک کوشا توسط متخصصین ما با بهترین کیفیت و ضد حساسیت ساخته میشود.
اسپلینت AFO
این نوع اسپلینتهای پا، مخفف Ankle Foot Orthosis است و به معنای وسیلهای است که ساق، مچ پا و کف پا را حمایت میکند و معمولاً مچ پا را در ۹۰ درجه یا وضعیت خنثی نگه میدارد (جز در موارد خاص).
ما در کلینیک کوشا برای ساخت این اسپلینت پا، از پلاستیک پلیپروپیلن نشکن استفاده میکنیم و استحکام آن را در قسمت ساق و مچ پا برای حمایت بیشتر و جلوگیری از حرکات اضافه مچ، افزایش میدهیم و در قسمت انگشتتان برای تسهیل در راه رفتن میزان انعطافپذیری را بیشتر میکنیم.
اسپلینت AFO برای چه افرادی مناسب است؟
- افرادی که افتادگی مچ پا یا دراپ فوت (drop foot) دارند.
- افرادی که عضلات بالابرنده مچ ضعیفی دارند.
- افرادی که ضعف یا آسیب عصب پرونئال دارند.
- افرادی که دچار بیثباتی مچ پا هستند.
- افرادی که به علت بیماری سکته، بیماری MS، فلج اطفال، فلج مغزی و… قادر به بالا بردن مچ پا نیستند.
- افرادی که جراحی مچ پا انجام دادهاند و نیاز به نگهداری وضعیت پا پس از جراحی دارند.
- کودکانی که به علت کوتاهی آشیل روی پنجه پا راه میروند.
اسپلینت KAFO
یکی دیگر از انواع اسپلینتهای پا، اسپلینت KAFO است که مخفف Knee Ankle Foot Orthosis است و به معنی وسیلهای است که علاوه بر مچ و کف پا مفصل زانو را نیز حمایت میکند. کاربرد این نوع اسپلینت پا برای افراد مختلف متفاوت و قسمت زانو و مچ پا میتواند ثابت یا متحرک باشد.
بهعنوانمثال، طراحی و ساخت این اسپلینت برای کودکی که به علت فلج مغزی، عضلات اسپاستیک دارد با فردی که به علت فلج اطفال قادر به کنترل مفصل زانوی خود حین راه رفتن نیست، کاملاً متفاوت است.
مفصل مکانیکی زانو در اسپلینت را میتوان فقط درد و حالت قفل و آزاد تعبیه کرد و یا از مفاصل مدرج برای تنظیم دامنهی حرکتی مفصل آناتومیکی زانو استفاده کرد.
ما در ساخت مفصل برای افرادی که وزن بالایی دارند از آلیاژ آلومینیوم و فولاد و برای افرادی که وزن کمتری دارند از آلومینیوم استفاده میکنیم.
همچنین برای کودکانی که اسپاسم و یا کوتاهی آشیل و عضلات پشت ران دارند با حذف مفصل مکانیکی و یکتکه کردن اسپلینت، وزن را تا حد زیادی کاهش میدهیم تا استفادهی شبانه از اسپلینت برای کودک راحتتر شود.
اسپلینت KAFO در درمان کودکان فلج مغزی با تحت کشش قرار دادن آشیل و عضلات همسترینگ بسیار مؤثر است.
اسپلینت KAFO برای چه افرادی مناسب است؟
- افرادی که به علت بیماریهای مختلف مثل فلج اطفال قادر به بالا آوردن مچ پا نیستند و کنترلی روی مفصل زانو ندارند و مفصل زانو حین راه رفتن خالی میکند و یا به طرفین حرکت غیرعادی دارد، میتوانند روزها برای راه رفتن از اسپلینت KAFO استفاده کنند.
- افرادی که اسپاستیک هستند و عضلات پشت ران و پشت ساق کوتاهی دارند (عمدتاً افراد فلج مغزی یا cp) میتوانند شبها برای تحت کشش قرار دادن این عضلات از KAFO استفاده کنند.
- افرادی که کوتاهی همسترینگ و کوتاهی آشیل دارند میتوانند شبها از اسپلینت KAFO استفاده کنند و عضلاتشان را تحت کشش قرار دهند.
- افرادی که الگوی راه رفتن کراچ دارند (با زانوی خم و روی پنجه راه میروند) بهتراست شبها از KAFO استفاده کنند.
ما در کلینیک کوشا با معاینه و ارزیابی وضعیت مراجعین اعم از:
بررسی قدرت عضلات، شدت درگیری مفاصل، میزان دامنه حرکتی هر مفصل، شناسایی علت درگیری مفاصل، سن، وزن و سطح فعالیت مراجعهکننده، نوع و جنس اسپلینتهای پا را تعیین میکنیم.
اسپلینت FRAFO
این نوع اسپلینت مخفف floor reaction ankle foot orthosis است. با این نوع از اسپلینتهای پا وضعیت مچ پا را بین ۹۵_۹۷ درجه قرار میدهیم و قسمت جلو ساق را نیز پوشانده و در قسمت پشت ساق فضای خالی تعبیه میکنیم. با حفظ این وضعیت از خم شدن زانو و روی پنجه راه رفتن فرد جلوگیری میشود.
اسپلینت FRAFO برای چه افرادی مناسب است؟
این اسپلینت برای اصلاح راه رفتن افراد با الگوی راه رفتن کراچ است. در الگوی راه رفتن این افراد باید گفت که فرد روی پنجه راه میرود و مفصل زانو نیز خم است.
الگوی راه رفتن کراچ در چه افرادی دیده میشود؟
- افرادی که ضعف عضله کوادریپس یا چهار سر ران دارند.
- افرادی که ضعف یا کوتاهی عضله گاستروکنمیوس یا عضله دو سر ساق دارند.
- افرادی که اسپاسم شدید در عضلات پشت ساق دارند.
اسپلینت دنیس براون
این مدل از اسپلینتهای پا که مخفف Dennis Brown Splint است، از دو عدد اسپلینت AFO برای هر دو پا تشکیلشده که با یکبار فلزی ثابت یا پلاستیکی متحرک، هر دو پا را به هم متصل میکند.
زاویه قرارگیری مچ پا در این مدل از اسپلینتهای پا، ۸۵ درجه است و نحوی قرارگیری اسپلینتهای AFO روی بارمیانی با ۲۵_۶۰ درجه چرخش به خارج همراه است.
اسپلینت دنیس براون برای چه افرادی مناسب است؟
این اسپلینت برای مرحلهی نگهداری در درمان کلاب فوت نوزادان استفاده میشود.
استفاده از اسپلینت دنیس براون، بلافاصله پس از خارج کردن پاهای نوزاد از آخرین گچ شروعشده و دورهی اول استفاده از آن بهصورت سهماهه و شبانهروزی است. پس از طی این دوره سهماهه، استفاده از این مدل اسپلینتهای پا، فقط شبها و تا حدود ۳_۴ سالگی کودک ادامه پیدا میکند.
این اسپلینت پا برای درمان و کنترل چرخش به داخل لگن و ساق کودکان نیز مورداستفاده قرار میگیرد.
نکاتی برای استفاده از اسپلینت دنیس براون
- هرگز دو اسپلینت را از هم جدا نکنید چون متصل بودن پاها جزوی از عملکرد اسپلینت دنیس براون است.
- زاویه چرخش به خارج این نوع اسپلینت پا، با توجه بهشدت چرخش به داخل پاها و میزان انعطافپذیری بدن_سن علت استفاده از اسپلینت و عوامل متعددی تعیین میشود، لطفاً بدون مشورت با درمانگر خود زاویه چرخش را تغییر ندهید.
- قرار گرفتن پاشنه هر دو پا در کف اسپلینت دنیس براون ضروری است. (هنگام پوشیدن اسپلینت برای کودکان خود به این نکته توجه نمایید.)
- در دورهی استفاده سهماهه از اسپلینت بریس براون، ۲_۳ مرتبه در طی روز اسپلینت را بازکرده و نرمشهای مربوط به پا (طبق مشورت با درمانگر کودکتان) را انجام دهید و سطح داخلی اسپلینت را با پنبه آغشته به الکل، ضدعفونی و تمیز کنید.
- اتمام دوره درمان برای دفورمیتی کلاب فوت ضروری است و بدون مشورت با درمانگر و صرفاً با مشاهده وضعیت بهبودی کودک اسپلینت را حذف نکنید زیرا احتمال عود در این دفورمیتی بسیار بالاست.
شما میتوانید؛ با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی و معاینات لازم به دست میآوریم، مناسبترین اسپلینت پا را انتخاب کنید و ساخت آنرا به مهندسین مجموعه ما، بسپارید.
کلینیک ارتوپدی فنی کوشا با ساخت انواع اسپلینتهای پا و دست با نظر بهترین متخصصان و با استفاده از باکیفیتترین مواد، در ساخت اسپلینت ها به شما عزیزان برای بهبود عملکرد پاهایتان کمک میکند.
برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعتهای ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.