کلاب فوت یا پا چنبری یکی از نقص های مادرزادی است که برای کودکان ممکنه اتفاق میافته

کلاب فوت یا پا چنبری چیست؟

کلاب فوت یا پا چنبري، شايع‌ترين ناهنجاري مادرزادي پا است که تشخيص آن ساده ولي درمان آن‌ تا اندازه‌اي مشکل است و کودکان به احتمال یک در هزار تولد دچار اين ناهنجاري می‌شوند. پاچنبري در پسران دو برابر شايع‌تر از دختران است و اين عارضه در ۳۰-۵۰ درصد از موارد دوطرفه است.

کلاب فوت مادرزادی (پا چنبری) :

معمولاً از هر ۱۰۰۰ کودک یک کودک به کلاب فوت مادرزادی دچار می‌شود با اینکه درصد به دنیا آمدن کودک با این ناهنجاری بسیار پایین است اما نباید از تشخیص و درمان کلاب فوت غافل شویم.

نام دیگر این بیماری پا چنبری است که در بدو تولد ظاهر می‌شود و در این ناهنجاری عضلات در قسمت خلفي و داخلي پا کوتاه شده و درنتيجه اين تغييرات مفصل مچ دچار دررفتگي می‌شود. این بیماری  به‌خودی‌خود از بین نمی‌رود اما با درمان زودهنگام، کودکان نتایج خوبی را تجربه می‌کنند.

چه کودکانی به پا چنبری مبتلا می‌شوند؟

اگر در خانواده شما افرادی بوده‌اند که با ناهنجاری پا چنبری به دنیا آمده‌اند احتمال اینکه فرزند شما هم در معرض و خطر این بیماری باشد، بیشتر است.

همچنین اگر مادر در دوران بارداری که در دوران بارداری الکل مصرف کند یا سیگار بکشد احتمال خطر بیشتری دارد که کودک در زمان تولد به کلاب فوت یا پا چنبری مبتلا شود.

کی باید به پزشک مراجعه کرد؟

تا زمانی که کودک شروع به ایستادن و راه رفتن نکند، پای چنبری دردناک نیست و مشکلی برای سلامتی ایجاد نخواهد کرد؛ اما اگر که درمان نشود می‌تواند منجر به مشکلات جدی شود و حتی باعث ناتوانی کودک درراه رفتن شود، بنابراین بهتر است یک یا دو هفته پس از تولد به پزشک مراجعه کنید.

روش تشخیص کلاب فوت در کودکان

معمولاً پزشک بلافاصله پس از تولد فقط با نگاه کردن به شکل و موقعیت پای نوزاد، کلاب فوت را تشخیص می‌دهد. گاهی اوقات، پزشک ممکن است برای درک کامل کلاب فوت اشعه ایکس را درخواست کند، اما معمولاً اشعه ایکس، ضروری نیست.

بسیاری از اوقات، هنگامی‌که در دوران بارداری سونوگرافی انجام می‌دهید، یک ارائه‌دهنده مراقبت‌های بهداشتی متوجه کلاب فوت (پا چنبری) می‌شود. سونوگرافی قبل از تولد تصاویری از جنین در حال رشد را نشان می‌دهد. اگر پزشک شما در دوران بارداری کلاب فوت را تشخیص دهد، می‌توانید برنامه‌ریزی برای درمان کلاب فوت کودکتان پس از تولد را شروع کنید.

به‌طور کلی در کلاب فوت یا پا چنبری در کودکان تغييرات زير در پا ديده می‌شود:

  • نزديک شدن جلوی پا به داخل
  • کوچک بودن پاشنه و چرخش آن به داخل
  • مچ پا به پايين مایل است
  • عضلات ساق لاغرتر از طرف سالم

علت این بیماری هنوز به طور کامل مشخص نشده است ولی سابقه ژنتیکی بسیار اثرگذار بوده است و با معاینه بالینی پزشک و انجام رادیوگرافی‌ها این عارضه قابل تشخیص می‌باشد.

درمان کلاب فوت چه زمانی باید شروع شود؟

درمان برای اصلاح کلاب فوت ضروری است و اگر برای درمان کلاب فوت اقدام نکنید، صددرصد در آینده فرزند شما با مشکلات بسیاری روبه‌رو خواهد شد. پزشکان هم توصیه می‌کنند در همان ابتدا که متوجه شدید کودکتان به کلاب فوت دچار شده است برای درمان اقدام کنید تا در آینده دچار مشکل نشود.

کودکان مبتلا به‌ کلاب فوت پس از درمان این بیماری باید بتوانند در فعالیت‌های روزانه منظم شرکت کنند و همچنین درمان کلاب فوت شامل روش اسپلینت است که یک درمان غیر جراحی کلاب فوت برای برای حرکت دادن پا به موقعیت مناسب است.

درمان‌ کلاب فوت به روش غیرجراحی

ازآنجایی‌که استخوان‌ها، مفاصل و تاندون‌های نوزاد شما بسیار انعطاف‌پذیر هستند، درمان کلاب فوت معمولاً در هفته اول یا دو هفته پس از تولد آغاز می‌شود. هدف از درمان، بهبود ظاهر و عملکرد پای کودک شما قبل از یادگیری راه رفتن است، به این امید که از ناتوانی‌های طولانی‌مدت جلوگیری شود.

اين بيماری در موقع تولد با روش‌هاي غيرجراحی تحت درمان قرار می‌گيرد و براي اصلاح و درمان کلاب فوت در مراحل اوليه از گچ گيری استفاده می‌شود. اين درمان بهتراست هر چه زودتر پس از تولد توسط متخصص باتجربه و باحوصله انجام بگيرد. درمان کلاب فوت بايد هرچه زودتر آغاز شود و کودک بايد تا دوران بلوغ به طور دائم از اسپلينت و کفش طبی استفاده کند.

کودکی که یک پای کلاب فوت دارد و یک پای طبیعی
تفاوت بین پای طبیعی و کلاب فوت

پس از پایان دوره گچ گیری، براي جلوگيری از بازگشت بدشکلی، پاهای کودک به مدت سه‌ماه به صورت شبانه روزی درون اسپلینت قرار می‌گیرند، که اصطلاحاً آن‌ها را اسپلینت دنیس براون می‌گویند و پا را در وضعیت اصلاح شده نگه می‌دارند.

پس از آن، استفاده از اسپلینت فقط شب‌ها انجام می‌شود و ممکن است تا ۲ الی ۳ سالگی ادامه پیدا کند. مدت زمان پوشیدن بریس به شدت بدشکلی بستگی دارد و اگر طبق دستور پزشک بریس پوشیده شود تا ۹۰ درصد احتمال عدم برگشت بدشکلی و ناهنجاری، به دنبال آن بهبودی را به همراه خواهد داشت.

برای موفقیت‌آمیز بودن این روش، باید اسپلینت را طبق دستور پزشک خود اعمال کنید تا پا به حالت اولیه خود برنگردد. دلیل اصلی اینکه می‌گوییم درمان کلاب فوت به روش اسپلینت، گاهی اوقات ۱۰ درصد جواب نمی‌دهد و کار نمی‌کند این است که از اسپلینت طبق دستورالعمل استفاده نمی‌شود.

همچنین انجام حرکات کششی با کودک می‌تواند به درمان کلاب فوت کمک کند و همچنین از کودک خود بخواهید در کفش و بریس مخصوص قرار گیرد.

برای مشاوره و ملاقات با متخصصان ارتوپد کلینک کوشا با ما تماس بگیرید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *