درمان زانوی ضربدری
اصلاح و درمان پا ضربدری
زانو یا پا ضربدری که با نام پای ایکس هم شناخته میشود به حالتی میگیم که وقتی در حالت ایستاده زانوها کنار هم قرار میگیرند، قوزک پاها باهم فاصله داشته باشند. زانوی ضربدری در بچههای ۲ تا ۴ ساله طبیعی و تا حدود ۶ الی ۷ سالگی به حالت نرمال برمیگردد. این روند رشد طبیعی بدن انسان است اما در بعضی کودکان این روند به هم میخورد و سیر طبیعی خودش را طی نمیکند و نیاز به درمان دارد.
حال برای اصلاح و درمان پا ضربدری (ژنووالگوم) نسبت به شرایط شما روشهای درمان مختلفی وجود دارد که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
علل ایجاد زانو ضربدری
همانطور که در بالا اشاره کردیم بسیاری از کودکان با افزایش سن زانو ضربدری آنها درمان خواهد شد و درصورتی درمان نشود، در بزرگسالی تشدید میشود و لازم است والدین، کودک را برای اصلاحی و درمان زانوی ضربدری پیش پزشک ارتوپد و مراکز ارتوپدی فنی ببرند و مسیر درمان غیر جراحی را هر چه زودتر شروع کنند تا به عمل جراحی نرسد.
حال در پایین به صورت تیتروار به علل ایجاد زانو ضربدری اشاره میکنیم که این موارد علتهای اصلی دچار شدن افراد به این نوع دفورمیتی یا انحراف است:
- اضافه وزن و چاقی
- بد نشستن مثل نشستن قورباغهای
- آسیب فیزیکی
- آرتریت روماتوئید (روماتیسم مفصلی)
- عفونت زانو
در ویدئو پائین توضیحات علل ایجاد زانو ضربدری و توصیههای خانم فولادوند (متخصص ارتوپد فنی) برای درمان و جلوگیری از پیشرفت این انحراف به یکی از مراجعه کنندگان کلینیک را میبینید:
اگر میخواهید بیشتر در مورد این موارد اطلاعات کسب کنید به مقاله علتهای ایجاد زانوی ضربدری مراجعه کنید و به جواب سؤالات خود برسید.
زانوی ضربدری در بزرگسالان
زانوی ضربدری در خانمها شایعتر از آقایان میباشد چون آناتومی بدن متفاوتی دارند و لگن خانمها پهنتر از آقایان است و زانوها با نزدیک شدن به یکدیگر، عریض بودن لگن را جبران میکنند.
روش تشخیص زانوی ضربدری در بزرگسالان
همچنین میتوانیم فضای مفصلی را چک کنیم و میزان و شدت آرتروز ایجادشده را بررسی کنیم و در مواردی که هنوز آرتروز ایجاد نشده، درمان را بهموقع شروع و از ایجاد آرتروز جلوگیری کنیم و برای درمان زانوی ضربدری افراد اقدامات اولیه را انجام دهیم.
روش تشخیص زانوی ضربدری در کودکان
برای اصلاح و درمان زانوی ضربدری در کودکان ٢ تا ۴ ساله باید بدانیم که ضربدری بودن زانوها طبیعی است و بعدازاین سن تا حدود ۶ سالگی بهتدریج به سمت صاف شدن تغییر شکل میدهد. اگر در این سن، ضربدری بودن زانوها بهجای کاهش، افزایش داشته باشد، باید کودک را ازنظر آزمایشات خونی، هورمونی و گرافی استخوانی بررسی کنیم تا علاوه بر تشخیص علت ایجاد زانوی ضربدری، درمان را بهموقع شروع کنیم.
در چه مواردی زانوی ضربدری در کودکان نیاز به درمان دارد؟
اگر کودک اضافهوزن داشته باشد، زانوی ضربدری بهجای بهبود، تشدید پیدا میکند و ما اصلاح و درمان زانوی ضربدری را شروع میکنیم. این کودکان برای درمان، برحسب شدت دفورمیتی زانوها، ملزم به کاهش وزن و استفاده از کفش طبی مخصوص یا بریس هستند.
درمان زانوی ضربدری با ویتامین در کودکان
در مواردی که دفورمیتی خفیف باشد، برای کنترل آن استفاده از کفش طبی مخصوص برای انتقال خط وزن کفایت میکند اما در موارد متوسط تا شدید درمان را با بریس اصلاحی رو توصیه میکنیم.
اصلاح زانوی ضربدری با کفش طبی
اگر ما در حالت ایستاده خودمان آگاهانه مچ هر دو پا روبهداخل یا خارج منحرف کنیم، زانوها حالت ضربدری یا پرانتزی به خود میگیرند، چه ما قبول کنیم چه نکنیم هر تغییری در مچ پا باعث تأثیر مستقیم روی مفاصل بالاتر میشود چون سیستم اسکلت بدن مثل یک زنجیر به همدیگر متصل و وابسته است.
درمان زانوی ضربدری با بریس یا زانوبند
رابطه ورزش با درمان زانوی ضربدری
در طی دوره استفاده از بریس لازم است که ورزشهای مخصوص تقویت عضلات ران را که به شما داده میشود را انجام بدهید تا در انتهای دوره درمان زمانی که میخواهید، بریس را کنار بذارید. عضلات در حدی تقویتشده باشند که بتوانید بهتنهایی مفصل زانو را باثبات نگهدارید.
دوره درمان در افراد مختلف متفاوت است و به عواملی مثل وزن، میزان انعطافپذیری بدن، سن، قدرت عضلانی و شدت دفورمیتی بستگی دارد و برای هیچکس نمیتوان بهطور دقیق، زمان درمان را تخمین زد.
شما میتوانید؛ بهترین روش درمان اصلاح زانوی ضربدری رو با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی زانوهای شما به دست میآوریم، پیش بگیرید.
ما در کلینیک کوشا با مدرنترین ابزارها و روشهای مؤثر میکوشیم تا کارآمدترین روش درمان رو به شما عزیزان ارائه بدیم.
برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعتهای ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.