دیابت چیست ؟
انسولین یکی از هورمونهای بدن است که موجب جذب قند خون میشود و زمانیکه میزان آن به صورت ناکافی در بدن تولید شود، میزان جذب قند خون در بدن کاهش مییابد و پس از مدتی با انباشته شدن قند خون، دیابت ایجاد میشود، دیابت میتواند به بافتهای بدن آسیب برساند.
دیابت بهتدریج باعث از بین رفتن اعصاب محیطی و مویرگهای خونی شده و با از بین رفتن اعصاب محیطی، باعث اختلال در حس لامسه، حرکت، گرما و سرما میشود. همچنين با آسیب به مویرگهای خونی باعث کاهش خونرسانی به اعضای بدن شده و رفتهرفته عملکرد کلی اعضای بدن را مختل میکند.
پاها به دلیل اینکه وزن کلی بدن را تحمل میکنند، تحتفشار بیشتری نسبت به سایر اعضای بدن هستند و هرگونه اختلال در حس و حرکت آنها، میتواند مشکلات جبرانناپذیری را برای فرد به وجود بیاورد.
همچنین پاها به دلیل اینکه دورترین عضو بدن از قلب هستند و خون برگشتی از آنها به قلب باید برخلاف نیروی جاذبه زمین از طریق عضلات پشت ساق پمپاژ شود، در صورت کاهش حرکت و انقباض عضلات ساق، پمپاژ خون بهخوبی صورت نمیگیرد و عملاً قلب دوم بدن از کار میافتد.
خونرسانی نامطلوب و عدم برگشت کامل خون به قلب علاوه بر تورم پاها باعث کاهش سرعت ترمیم زخمها میشود. همه این موارد در کنار کاهش حس پاها وضعیت خطرناکی را برای فرد به وجود میآورد.
بهعنوانمثال ممکن است فردی دیابتی با پوشیدن کفش نامناسب و عدم حس لامسه در پاها دچار زخم کوچکی شود و به دلیل عدم خونرسانی مناسب و سرعت پایین ترمیم زخم و اعمال وزن و فشار روی پاها و نبود حس درد این زخم کوچک نهتنها بهبود نمییابد بلکه گسترش یافته و عفونی میشود و در بعضی از موارد با گسترش عفونت در پا منجر به قطع عضو میشود.
3 روش ساده برای پیشگیری از مبتلا شدن به دیابت
اولین اقدام برای اینکه از مبتلا شدن به دیابت و ایجاد اینگونه زخمها در پا جلوگیری کنید، مصرف به اندازه قند و محصولات گلوکز دار است. کنترل میزان قند خون از طریق آزمایش خون هر شش ماه یکبار باید صورت گیرد تا در صورت افزایش میزان قند خون برای کنترل کردن میزان آن اقدام کنید.
دومین اقدامی که لازم است انجام دهید رعایت رژیم غذایی مناسب است، در صورت مبتلا شدن به دیابت رعایت بهداشت فردی، مخصوصاً بهداشت مربوط به پاها بسیار مهم است، این اقدامات موجب میشود احتمال آسیب به پا به حداقلترین حالت ممکن برسد و در صورت آسیب به پا سریعاً برای درمان آن اقدام کنید.
شست و شوی مداوم پاها، استفاده از صندل و کفی طبی ساختهشده زیر نظر متخصص ارتوپدی فنی در داخل خانه و کفش ارتوپدی ساخته شده برای بیرون از خانه، کوتاه کردن مرتب ناخنهای پا، استفاده از جوراب مناسب نخی (مخصوص دیابتی) در هنگام پوشیدن کفش از دیگر اقداماتی است که باید به آن توجه داشته باشید.
کفش دیابتی
کفشهای دیابتی ، کفشهایی هستند که مخصوص افراد دیابتی ساخته میشوند، این کفشها برای هر فرد با توجه به ساختار کف پای او ساخته میشوند، ارتفاع پنجه کفش برای این افراد را از حد معمولی بلندتر میسازیم، پهنای کفش را نیز بیشتر میسازیم تا هیچ فشاری از سمت رویه و کنارههای کفش به پاها وارد نشود.
ما در کلینیک کوشا برای ساخت کفش دیابتی از چرمهای بسیار نرم و سبک مخصوص دیابت استفاده میکنیم که به افراد دیابتی کمک میکند، احساس بهتری در زمان پوشیدن کفش داشته باشند.
با اسکن کردن کف پای فرد و تحلیل مناسب اسکن و طراحی مناسب کفی برای داخل کفش دیابتی میتوانیم نقاط پرفشار کف پا را که احتمال آسیب دیدن در این نقاط بیشتر از سایر نقاط است را شناسایی کنیم و کفشهایی بسازیم که این نقاط را به نقاط کمفشار تبدیل کند و احتمال آسیب به پاها بسیار کمتر از زمانی است که از کفشهای معمولی استفاده میکند.
در ساخت کفشهای دیابتی از موادی استفاده میکنیم که کاملاً با پاها مطابقت داشته باشند و فرد دچار حساسیت نشود، در ساخت کفشهای طبی موارد دیگری ازجمله ارتفاع، اندازه پا، دهانه کفش و… موردتوجه قرار میگیرد.