بخشهای اصلی پروتز زیر زانو
با پیشرفت درزمینهٔ ابزار پزشکی پروتزهای بسیار زیاد و پیشرفتهای ساخته شد، انواع پروتز با توجه به نیاز و هدف فرد، عضو باقیمانده و شرایط فرد ساخته میشوند.
پروتز زیر زانو از چند قسمت اصلی ساخته میشود که در ادامه به قسمتهای مختلف این پروتز پا میپردازیم اما قبل از آن توجه شما را به دیدن ویدئو اولین تمرین راه رفتن مراجعهکننده عزیزمان با پروتز زیر زانو جلب میکنم:
سوکت پروتز
اولین و مهمترین قسمت پروتز زیر زانو سوکت پروتز است، اندام یا عضو باقی مانده درون سوکت جای میگیرد، برای ساخت سوکت پروتز باید از اندام باقی مانده قالبگیری کنیم تا عضو یا اندام به درستی درون سوکت قرار گیرند.
اگر عضو بهدرستی درون سوکت قرار نگیرد ممکن است باعث زخم شدن یا اعمال فشار اضافی بر روی عضو باقیمانده شود و یا درصورتیکه سوکت بهخوبی روی بدن فیت نشود ممکن است هنگام راه رفتن از پا بلغزد و فرد نتواند به خوبی از پروتز زیر زانو استفاده کند.
در ساخت سوکت پروتز زیر زانو باید از مواد محکم و سبک استفاده کنیم معمولاً در ساخت سوکت پروتز از کربن استفاده میکنیم تا علاوه بر سبک بودن از مقاومت بالایی نیز برخوردار باشد و به راحتی نشکند.
سیستم لاینر و قفل
لاینر یک لایه ژلاتینی (سیلیکونی) است که قبل از پوشیدن پروتز همانند یک جوراب روی عضو باقیماندهای که درون سوکت قرار میگیرد را میپوشاند و در انتهای آنیک پیچ اعمالشده که در درون سوکت قرار میگیرد و همانند یک قفل برای سوکت عمل میکند که اجازه خارج شدن سوکت از پا را نمیدهد.
همچنین در سهولت استفاده از پروتز زیر زانو و جلوگیری از ایجاد هرگونه زخم نیز بسیار مؤثر عمل میکند.
پنجه
پنجهها در پروتز زیر زانو انواع مختلفی دارند که هرکدام از آنها حرکاتی از پای انسان را تقلید میکنند، بعضی از پنجهها ثابت و بدون حرکت هستند و برای راه رفتن و ایستادن مناسباند و بعضی از پنجهها بهمنظور ورزشهایی مانند دویدن، کوهنوردی و وزنهبرداری ساخته میشوند.
پنجهها میتوانند دومحوره باشند یعنی فقط بالا و پایین رفتن مچ پا را تقلید کنند و بعضی از پنجهها چند محوره هستند و میتوانند تمامی حرکات مچ پا مثل بالا، پایین، چپ و راست را تقلید کنند.
پنجههای استاتیک یا ثابت برای افرادی که تعادل کمتری دارند مثل افراد مسن، مناسبتر هستند و پنجههای دو محوره، راه رفتن روی سطوح شیبدار مثل سرازیری و سربالایی را میسر میکند که برای افراد جوان مناسب هستند اما همین پنجه ممکن است برای افراد مسن مناسب نباشد و باعث عدم تعادل درراه رفتن شود.
پس باید برای تهیه و خرید پروتز زیر زانو به پیشنهاد و دستور پزشکتان توجه کنید تا بعد از تهیه پروتز با مشکلی مواجه نشوید و نتوانید از پروتزتان به درستی استفاده کنید و باید بدانید بعد از ساخته شدن و اتمام پروتز، تغییر در ساختار پروتز به راحتی امکان پذیر نیست.
ویژگیهای یک پروتز زیر زانو مناسب
پروتز زیر زانو مناسب باید ویژگیهایی را به همراه داشته باشد که اولین ویژگی یک پروتز خوب، مناسب بودن و اندازه بودن سوکت آن است بهنحویکه سوکت کوچک یا بزرگ نباشد زیرا اگر کوچک باشد، باعث ایجاد فشار بیش از حد به عضو باقی مانده و ایجاد زخم خواهد شد و اگر بزرگ باشد، با هر حرکتی پروتز زیر زانو جابهجا میشود و از عضو خارج میشود.
دومین ویژگی یک پروتز زیر زانو مناسب داشتن لاینری است که حرکت را برای فرد با سهولت بیشتری همراه سازد و فشار را به نحو مطلوب در تمام قسمتهای پروتز اعمال کند. پروتز زیر زانو مناسب باید سبک باشد و پوشیدن و درآوردن آن برای فرد بهآسانی صورت بگیرد، همچنین پروتز زیر زانو باید قابلیت انعطافپذیری داشته باشد که راه رفتن فرد به حالتی طبیعی نزدیک باشد.
بهطورکلی داشتن این ویژگیهای یک پروتز زیر زانو مناسب میباشد که به این معنی است که شما یک پروتز خوب و مناسب را تهیهکردهاید که میتوانید در انجام دادن کارهای روزمره برای شما عزیزان مفید واقع شود.
هرچند سیستم لاینر هزینهای مضاعفتری از هزینه اولیه پروتز به همراه دارد اما در نحوه استفاده از پروتز به فرد کمک زیادی میکند و باعث میشود، استفاده از پروتز زیر زانو راحتتر شود.
قیمت پروتز زیر زانو
پروتز زیر زانو تنوع زیادی دارد و موارد بسیار زیادی برای سهولت استفاده از آن میتوانیم در پروتز زیر زانو تعبیه کنیم که هرکدام از آنها بر روی هزینهها و قیمت پروتز زیر زانو ، تأثیرگذار خواهد بود.
تا قبل از بررسیهای لازم و انجام معاینه و مشورت با خود فرد نمیتوان هزینههای ساخت پروتز زیر زانو را تخمین زد چون ما در کلینیک کوشا از افراد میخواهیم که شغل و کارهای روزمره خود را برای ما توضیح دهند و ما براساس کارایی که فرد از پروتز زیر زانو خود توقع دارد، پروتز را طراحی و میسازیم.