جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

درمان پای پرانتزی

برای درمان پای پرانتزی روش‌های متعددی وجود دارد از جمله روش‌های درمان زانوی پرانتزی، درمان پای پرانتزی بدون جراحی است که در این روش از بریس‌ها یا زانوبند، حرکات اصلاحی و فیزیوتراپی استفاده می‌کنیم در این مقاله درمان پای پرانتزی بدون جراحی را مورد بررسی قرار می‌دهیم و به نحوه تشخیص و علائم زانوی پرانتزی هم می‌پردازیم.

پای پانتزی چیست؟

پای پرانتزی یا زانوی پرانتزی انحرافی است که در مفصل زانو ایجاد می‌شود و باعث تغییر شکل زانو و شبیه شدن شکل زانوها به پرانتز () می‌شود.

پای پرانتزی یک انحراف شایع است و در کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان دیده می‌شود. پای پرانتزی در کودکان زیر دو سال طبیعی است و تقریبا تمامی کودکان زیر دو سال به زانوی پرانتزی مبتلا هستند و علت آن نیز نحوه قرار‌گیری جنین در رحم مادر است که با افزایش سن کودک این انحراف به تدریج از بین خواهد رفت.

در صورتی که انحراف پای پرانتزی کودکان زیر سه سال روند افزایشی داشته باشد، احتمال بیماری بلانت وجود دارد و در این صورت باید از زانوبند یا بریس اصلاحی برای درمان بیماری بلانت استفاده کنیم چون بریس در اصلاح بیماری بلانت بسیار مؤثر است.

پای پرانتزی کودک

زانوی پرانتزی در بسیاری از افراد بزرگسال نیز دیده می‌شود اما سوال مهم این است که پای پرانتزی در بزرگسالان چگونه درمان خواهد شد؟

به طور کلی انحرافات زانو به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  1. انحرافات زانو در افراد زیر ۱۷ سال
  2. انحراف زانو در افراد بالای ۱۷ سال

انحرافات زانو مانند پای پرانتزی و پای ضربدری در افراد زیر ۱۷ سال به خوبی با زانوبندهای اصلاحی درمان خواهد شد اما در افراد بالای ۱۷ سال زانوبند نقش اصلاحی خود را از دست خواهد داد در بزرگسالان زانوبند نقش کنترل کنندگی بیشتری دارد و در این سن زانوبند‌های اصلاح کننده به منظور جلوگیری از ایجاد آرتروز و تشدید انحراف مورد استفاده قرار می‌گیرد بنابراین از نقش بسیار مهمی برخوردار است.

پای پرانتزی بزرگسال

برای اینکه اطلاعات بیشتری در زمینه زانوی پرانتزی بزرگسالان به دست آورید پیشنهاد می‌کنیم وارد لینک زیر شوید:

روش درمان پای پرانتزی بدون جراحی

برای درمان پای پرانتزی در ابتدا از روش‌های غیر جراحی کمک می‌گیریم. روش‌های غیر جراحی شامل بریس و حرکات اصلاحی هستند که استفاده از هریک از این روش‌ها به میزان انحراف، سن و شرایط هر فرد بستگی خواهد داشت. زمانی که روش‌هایی مثل استفاده از بریس و حرکات اصلاحی در درمان پای پرانتزی مؤثر نباشند از روش جراحی برای درمان انحراف پای پرانتزی استفاده می‌کنیم.

بنابراین از اهمیت روش‌های غیر جراحی غافل نشوید چون هم هزینه کمتری و هم هیچگونه عوارضی برای شما نسبت به جراحی به همراه ندارد.

زانوبند یا بریس اصلاحی پای پرانتزی

بریس یا زانوبند یک وسیله یا ارتز کمکی است که به منظور درمان انحرافات زانو مانند پای پرانتزی یا پای ضربدری مورد استفاده قرار می‌گیرد و بریس اصلاح کننده عملکرد بسیار مؤثری در درمان انحرافات زانو دارد. بریس را برای انحرافاتی مانند پای ضربدری و پای پرانتزی می‌سازیم اما نحوه اعمال فشار و پدگذاری در هریک از انحرافات زانو متفاوت است زیرا محل انحراف در مفصل زانو در هر یک از انحرافات متفاوت است.

در پای پرانتزی مفاصل زانو در قسمت بیرونی ازهم فاصله می‌گیرند و در قسمت داخلی به یکدیگر نزدیک می‌شوند اما در پای ضربدری مفاصل زانو در قسمت داخلی از هم فاصله می‌گیرند و در قسمت خارجی به هم نزدیک خواهند شد به دلیل قرارگرفتن مفاصل زانو روی یکدیگر در هر فعالیت، روی یکدیگر حرکت می‌کنند و همین علت باعث آرتروز و تخریب زانوها خواهد شد اما بریس فشار اعمال شده را از قسمت‌هایی از مفاصل که به یکدیگر نزدیک شده‌اند برمی‌دارد و روند تخریب و آرتروز مفاصل را کاهش خواهد داد.

شما می‌توانید از طریق مقاله بریس زانو برای پای پرانتزی اطلاعات بیشتری درباره این نوع بریس اصلاحی به دست بیاورید.

درمان پای پرانتزی کودک

قیمت زانوبند یا بریس پای پرانتزی

قیمت بریس یا زانوبند اصلاحی در سال جدید یعنی سال ۱۴۰۳ طبق تعرفه‌ انجمن ارتز و پروتز ایران برای هر پا برای کودکان و بزرگسالان حداکثر سه میلیون تومان است. این هزینه شامل ارزیابی اولیه، اندازه گیری و قالب‌گیری، فرایند شکل دهی و ساخت بریس، فیت کردن و آموزش استفاده از بریس می‌باشد و صددرصد تا الان متوجه شده‌اید که این هزینه اصلا قابل مقایسه با هزینه جراحی نمی‌باشد.

درمان پای پرانتزی بزرگسال

حرکات اصلاحی پای پرانتزی

حرکات اصلاحی زانوی پرانتزی برای اصلاح خفیف استفاده می‌شود پس زمانی که میزان انحراف خفیف باشد از بریس یا زانوبند برای درمان پای پرانتزی استفاده نمی‌کنیم بلکه در این حالت انجام حرکات اصلاحی برای درمان پای پرانتزی بسیار موثر است.

یکی از حرکات اصلاحی پای پرانتزی برای مثال کشش همسترینگ که برای انجام این حرکت باید روی زمین بنشینید به شکلیکه زانوها صاف باشند و سعی کنید که دستتان را به انگشتان پا برسانید. با مراجعه به لینک زیر می‌توانید حرکات اصلاحی بیشتری را در منزل انجام دهید و عضلات چهارسر ران خود را تقویت کنید.

دلایل و علت ایجاد پای پرانتزی

انحراف زانوی پرانتزی در اثر موارد متفاوتی ایجاد می‌شود؛ زانوی پرانتزی در کودکان و نوجوانان با کمک روش‌های غیر جراحی به راحتی قابل درمان است اما این انحراف در بزرگسالان بدون جراحی قابل درمان نیست و کلیه روش‌ها به منظور کنترل میزان انحراف و جلوگیری از آرتروز زودرس زانو انجام می‌شوند. دلایل و علت ایجاد زانوی پرانتزی در کودکان ممکن است در اثر موارد زیر باشد:

  • کمبود ویتامین دی
  • ابتلا به نرمی استخوان
  • اضافه وزن
  • ضعیف بودن عضلات (عضله همسترینگ)
  • راه افتادن زود هنگام کودک
  • آسیب و ضربه به زانو

دلایلی که نام برده شد باعث ایجاد زانوی پرانتزی در کودکان خواهد شد اما دلایلی نیز وجود دارند که باعث ابتلای بزرگسالان به زانوی پرانتزی می‌شود عواملی مانند:

  • عدم درمان زانوی پرانتزی در کودکی
  • اضافه وزن
  • ضعف عضلانی در اثر بالا رفتن سن
  • وراثت و سابقه خانوادگی
  • بیماری بلانت
  • آسیب و شکستگی در زانو

ما در مقاله علت ایجاد پای پرانتزی هر یک از این موارد را بیشتر توضیح داده‌ایم در صورت نیاز می‌توانید به این مطلب هم سر بزنید.

نشانه ها و علائم پای پرانتزی

از جمله مهمترین نشانه‌ها و علائم پای پرانتزی می‌توانیم به از بین رفتن راستای صحیح زانوها اشاره کنیم؛ زانوها در حالت نرمال و طبیعی در راستای صحیح و صاف قرار دارند اما اگر فردی به پای پرانتزی مبتلا شده باشد، زانوها شکل صحیح خود را از دست می‌دهند و به اصطلاح همانند یک کمان دیده می‌شوند، زانوی پرانتزی ممکن است در یکی از پاها و یا هر دو پا ایجاد شود در این حالت زمانی که فرد در حالت ایستاده قرار دارد زانوهایش از یکدیگر فاصله می‌گیرند و مچ پاهایش به یکدیگر نزدیک می‌شوند.

از نشانه‌ها و علائم دیگر پای پرانتزی می‌توانیم به درد در زانو‌ها در هنگام انجام فعالیت‌‌هایی همانند راه رفتن یا ورزش کردن اشاره کنیم.

نحوه تشخیص پای پرانتزی

در بعضی موارد تشخیص پای پرانتزی حتی با مشاهده توسط خود فرد، والدین و یا یک فرد متخصص نیز امکان‌پذیر است به این صورت که والدین با مشاهده فاصله بین زانوها به وجود زانوی پرانتزی پی می‌برند و برای تشخیص قطعی و ارائه راهکارهای درمان به فردی که در این کار مهارت و تخصص دارد مراجعه می‌کنند.

تشخیص زانوی پرانتزی به خاطر فاصله بین زانوها
فاصله بین زانوها و چسبیدن مچ پاها به هم

ما در کلینیک تخصصی ارتوپدی فنی کوشا به منظور تشخیص پای پرانتزی به معاینات بالینی می‌پردازیم و برای مشخص شدن میزان انحراف و محل انحراف از عکس‌‌های رادیوگرافی استفاده می‌کنیم.

جراحی پای پرانتزی

جراحی، آخرین گزینه درمان انحراف پای پرانتزی است این روش برای درمان انحرافات بسیار شدیدی است که با هیچ‌ کدام از روش‌های غیر جراحی قابل درمان نیستند به این جراحی استئوتومی گفته می‌شود.

انجام عمل جراحی استئوتومی به تشخیص جراح بستگی دارد در صورتی که تشخیص پزشک انجام جراحی باشد این عمل برای درمان پای پرانتزی انجام خواهد شد.

قبل از تصمیم به انجام عمل جراحی حتما باید حتما به جراح ارتوپد مراجعه کنید و جراح طبق معاینات و بررسی‌های لازم اقدامات لازم برای درمان را در اختیار شما قرار خواهد داد.

عوارض جراحی زانوی پرانتزی

همان‌طور که می‌دانید هر یک از عمل‌های جراحی عوارض و مشکلات خاصی را به همراه دارند بنابراین قبل از اقدام به عمل جراحی بهتر است از همه عوارض آن آگاه باشید و بعد با اطلاعات کافی برای انجام عمل جراحی زانوی پرانتزی اقدام کنید.

یکی از عوارض جراحی زانوی پرانتزی ضعیف شدن عضلات است و پس از انجام عمل جراحی به منظور طی کردن دوره درمان زانو باید در یک حالت ثابت باقی بماند این وضعیت به خصوص در افرادی که قبل از انجام عمل جراحی به ضعف عضلانی مبتلا هستند باعث ضعیف تر شدن عضلات آن‌ها خواهد شد.

در برخی عمل‌های جراحی درمان انحراف زانو شاهد کوتاه‌تر شدن یکی از پاها نسبت به پای دیگر هستیم البته تمامی عوارض، دوره‌های درمان و اقدامات پس از جراحی به مهارت جراح بستگی دارد به طوری که در بسیاری از جراحی‌ها فرد عوارض شدیدی را تجربه نخواهد کرد بنابراین باید در انتخاب جراح خود بسیار دقت کنید و محتاطانه عمل کنید.

نکته مهمی که باید به آن توجه کنید این است که بعد از ابتلا به انحرافات زانو فوراً برای جراحی اقدام نکنید قبل از هرچیزی باید از چندین فرد با تجربه مشورت بگیرید و سپس راه حل مناسب را انتخاب کنید. در صورتی که تمایل دارید از عوارض دیگر جراحی زانوی پرانتزی آگاه شوید می‌توانید به لینک زیر مراجعه کنید.

سخن پایانی

روش‌های غیرجراحی امروزه بسیار پرطرفدار‌تر از گذشته هستند زیرا افراد زیادی به این نتیجه رسیده‌اند که انتخاب روش‌هایی همانند بریس پای پرانتزی و ورزش در اصلاح دفورمیتی‌های زانو تأثیر بسیار زیادی دارند.

در صورتی که تمایل دارید در کلینیک ارتوپدی فنی کوشا توسط افراد متخصص مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرید می‌توانید در ساعات کاری با کلینیک تماس بگیرید و یا مشخصات خود را در صفحه درخواست نوبت و خدمات وارد کنید تا مشاوران ما در اسرع وقت با شما تماس بگیرند.

صحبت نهایی

شما می‌توانید؛ بهترین روش درمان اصلاح زانوی ضربدری رو با استفاده از تجربه متخصصین ما و اطلاعاتی که ما با بررسی زانوهای شما به دست می‌آوریم، پیش بگیرید.
ما در کلینیک کوشا با مدرن‌ترین ابزارها و روش‌های مؤثر می‌کوشیم تا کارآمدترین روش درمان رو به شما عزیزان ارائه بدیم.

برای ارتباط و مشاوره با ما تماس بگیرید یا به آدرس ما در ساعت‌های ۹ الی ۱۷ مراجعه کنید.

با دیگر خدمات ما آشنا شوید
پیمایش به بالا