نحوه تشخیص زانوی پرانتزی کودکان و بزرگسالان

تشخیص زانوی پرانتزی

زانوی پرانتزی یا ژنو واروم، به حالتی گفته می‌شود که در آن، زانوها از هم فاصله می‌گیرند و مچ‌ها به یکدیگر می‌چسبند؛ در این حالت اگر به زانوهای فرد نگاه کنیم، زانوها را به شکل پرانتز می‌بینیم و به این تغییر شکل در مفصل زانو، زانوی پرانتزی می‌گویند. با اندازه‌گیری فاصله بین زانوها می‌توانیم زانوی پرانتزی را از خفیف تا شدید، دسته‌بندی کنیم و با توجه به میزان انحراف، نحوه درمان متفاوتی به افراد ارائه دهیم. شما در ادامه با نحوه تشخیص زانوی پرانتزی کودکان و بزرگسالان با روش‌های مختلف آشنا می‌شوید.

نحوه انجام معاینه برای تشخیص زانوی پرانتزی

در ابتدا سؤالاتی درباره‌ی “زمان شروع انحراف، شدت یافتن یا رو به بهبود رفتن انحراف باگذشت زمان، سابقه خانوادگی و ارثی وجود انحراف، سابقه بیماری‌های قبلی، آسیب‌های فیزیکی یا شکستگی، امکان کمبود ویتامین‌ها و کلسیم” از فرد بیمار یا اگر کودک باشد از والدین می‌پرسیم تا با اطلاعات قبلی معاینه اولیه برای تشخیص زانوی پرانتزی را شروع کنیم.

برای تشخیص زانوی پرانتزی کودکان و بزرگسالان، گاهی نیاز به انجام رادیوگرافی است و گاهی هم با نحوه ایستادن و راه رفتن کودک، معاینات جسمی و فیزیکی می‌توان وجود انحراف و دفورمیتی را تشخیص دهیم.

نحوه انجام معاینه برای تشخیص زانوی پرانتزی به این صورت است که ابتدا از فرد می‌خواهیم بایستد، در حالت عادی هنگامی‌که فرد می‌ایستد و پاها را در کنار یکدیگر قرار می‌دهد، وزن به صورت یکسان در هر دو پا تقسیم می‌شود و فاصله بین زانوها زیاد نیست.

تشخیص زانوی پرانتزی به خاطر فاصله بین زانوها
فاصله بین زانوها و چسبیدن مچ پاها به هم

البته در افرادی که زانوی پرانتزی یا ژنو واروم دارند، هم در حالت ایستاده و هم هنگامی‌که فرد به پشت دراز می‌کشد و پاهایش را کنار یکدیگر قرار می‌دهد، مفصل‌های زانو از هم فاصله می‌گیرند و مفصل‌های مچ پا به هم می‌چسبند.

ضمناً شما می‌توانید از طریق لینک زیر با نحوه درمان زانوی پرانتزی آشنا شوید:

تشخیص زانوی پرانتزی با اشعه ایکس

اشعه ایکس یکی از قدیمی‌ترین و رایج‌ترین روش‌ها برای عکس‌برداری‌ها جهت تشخیص عارضه‌های پزشکی است که در تشخیص زانوی پرانتزی کودکان و بزرگسالان به ما کمک می‌کند.

در صورت نیاز زمانی از روش تشخیص زانوی پرانتزی با اشعه ایکس استفاده می‌کنیم تا ناهنجاری‌های زانو، میزان انحراف و شدت آن را موردبررسی قرار دهیم و بتوانیم دقیقاً به نتیجه برسیم.

آیا برای تشخیص زانوی پرانتزی نیاز به انجام سی‌تی‌اسکن و MRI است؟

درصورتی‌که انحراف زانوی پرانتزی یا ژنوواروم، شدید باشد و یا با چرخش استخوانی همراه باشد و یا پای پرانتزی، موجب آسیب به بافت نرم شده باشد، برای تشخیص پای پرانتزی نیاز به انجام سی‌تی‌اسکن و MRI است.

تشخیص زانوی پرانتزی با آزمایش خون

روش دیگر تشخیص پای پرانتزی کودکان و بزرگسان، انجام آزمایش خون است. درصورتی‌که زانوی پرانتزی، به علت کمبود ویتامین D و مواد معدنی ایجادشده باشد، انجام آزمایشات خون، برای بررسی ویتامین‌ها و مواد معدنی، به تشخیص پای پرانتزی کمک می‌کند.

با انجام آزمایش خون میزان کمبود ویتامین‌ها، کلسیم و مواد معدنی مشخص می‌شود که به ما کمک می‌کند، علت ایجاد زانوی پرانتزی در فرد را تشخیص دهیم و از عوارض و شدت انحراف زانوها جلوگیری کنیم تا بتوانیم برای کنترل و درمان آن اقدام کنیم.

زانوی پرانتزی کودکان

تا به اینجا شما با انواع روش تشخیص پای ضربدری آشنا شدید و در ادامه به تأثیر زانوی پرانتزی در کودکان و بزرگسالان می‌پردازیم. به‌طور طبیعی، زمانی که کودک برای اولین بار شروع به ایستادن و راه رفتن می‌کند، به صورت فیزیولوژیک و برای حفظ تعادل بدن، زانوهای کودک به شکل پرانتزی است.

ژنوواروم یا زانوی پرانتزی در کودکانی که تازه شروع به راه رفتن می‌کنند، طبیعی است و خوب است بدانید که زانوی پرانتزی در کودکان زیر دو سال شایع است اما باگذشت زمان و تا قبل از سن سه‌سالگی باید روند کاهشی داشته باشد و بهبود یابد.

درصورتی‌که زانوی پرانتزی کودکان با افزایش سن بهبود پیدا نکند و روند کاهشی نداشته باشد و با افزایش سن تغییری در روند انحراف مشاهده نشود و حتی شدیدتر شود، نیازمند مراجعه به پزشک، برای انجام معاینات اولیه و درمان آن است.

در ادامه به شما علل مختلفی که ممکن است افراد به وسیله آن‌ها به پای پرانتزی مبتلا شوند را معرفی می‌کنیم.

دلیل ایجاد زانوی پرانتزی کودکان

شناخت علت و دلیل ایجاد زانوی پرانتزی کودکان می‌تواند در تشخیص و درمان آن به ما کمک کند. دلایل زیادی باعث ایجاد زانوی پرانتزی کودکان می‌شوند که به آن‌ها در ادامه اشاره می‌کنیم:

  • نشستن‌های W شکل
  • راشیتیسم
  • کمبود ویتامین D
  • بیماری بلانت
  • اضافه‌وزن
  • وضعیت قرارگیری جنین در رحم مادر

ضمناً شما می‌توانید به طور کامل با این موارد در مقاله علت ایجاد زانوی پرانتزی و نحوه درمان آن در این مقاله آشنا شوید.

چه زمانی زانوی پرانتزی کودکان نگران کننده است؟!

یکی از عواملی که درمان زانوی پرانتزی کودکان را با اختلال روبه‌رو می‌کند، اضافه‌وزن کودک است و همچنین استفاده از پوشک بزرگ برای کودکان زیر دو سال است که باعث تأخیر در درمان خود به خودی پای پرانتزی می‌شود. زمانی زانوی پرانتزی کودکان نگران‌کننده است که با موارد زیر همراه باشد:

  • درصورتی‌که زانوی پرانتزی باگذشت زمان، تشدید شود یا ثابت بماند
  • زمانی که زانوی پرانتزی، منجر به آسیب در ناحیه زانو شده باشد
  • طول پاهای کودک، هم‌اندازه نباشد
  • کودک در ناحیه ساق پا و زانو، درد داشته باشد
  • درراه رفتن کودک، اختلال ایجاد شود و راه رفتن او همراه با لنگ زدن باشد.
تشخیص زانوی پرانتزی
نمونه زانوی پرانتزی بزرگسالان

زانوی پرانتزی بزرگسالان

زانوی پرانتزی بزرگسالان به علت‌های متفاوتی می‌تواند ایجاد شود و درمان هم با توجه به سن، میزان انحراف و شرایط مفصل‌های زانو، متفاوت است که در ادامه به روش درمان اشاره شده است.

ضمناً برای تشخیص زانوی پرانتزی بزرگسالان زمانی که شما کفش آن‌ها را بررسی می‌کنید، متوجه ساییدگی در قسمت خارجی کفش آن‌ها می‌شوید. به‌طورکلی برای درمان زانوی پرانتزی بزرگسالان روش‌های زیر توصیه می‌شود:

  • ورزش‌ها و حرکات اصلاحی
  • زانوبندها و بریس‌های اصلاحی
  • جراحی
اصلاح زانوی پرانتزی با استفاده از زانوبند یا بریس اصلاحی
اصلاح زانوی پرانتزی با بریس اصلاحی زانو

ما به شما پیشنهاد می‌کنیم که مقاله درمان زانوی پرانتزی بزرگسالان را مطالعه کنید تا به طور کامل با روش‌های مختلف درمانی این انحراف در سن بالا آشنا شوید.

شما عزیزان می‌توانید برای گرفتن نوبت مشاوره برای تشخیص زانو پرانتزی یا تهیه و خرید بریس زانوی پرانتزی در ساعات کاری به کلینیک مراجعه کنید یا از طریق برگه درخواست نوبت و خدمات، بدون مراجعه حضوری و تماس تلفنی درخواست خود را ثبت کنید و منتظر تماس ما باشید.

برای نوبت‌دهی شنبه تا چهارشنبه از ساعت نه صبح تا پنج عصر با شماره زیر تماس بگیرید:

۰۲۱-۸۸۶۰۹۹۱۴ (داخلی دو)

آدرس ما: تهران ونک خیابان ملاصدرا رو به روی بیمارستان بقیه‌الله پلاک ۱۹۳ طبقه ۵ واحد سیزده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا