روش انجام معاینه برای تشخیص زانوی پرانتزی
روش تشخیص زانوی پرانتزی در ابتدا، سؤالاتی است که دربارهی زمان شروع انحراف، شدت یافتن یا رو به بهبود رفتن انحراف باگذشت زمان، سابقه خانوادگی و ارثی وجود انحراف، سابقه بیماریهای قبلی، آسیبهای فیزیکی یا شکستگی، امکان کمبود ویتامینها و کلسیم، از فرد بیمار یا والدین او میپرسیم، تا با اطلاعات قبلی معاینات اولیه را شروع کنیم.
برای تشخیص زانوی پرانتزی، گاهی نیاز به انجام رادیوگرافی است و گاهی هم با نحوه ایستادن و راه رفتن کودک، معاینات جسمی و فیزیکی میتوان وجود عارضه را تشخیص داد.
روش انجام معاینه برای تشخیص زانوی پرانتزی به این صورت است که ابتدا از فرد میخواهیم بایستد، در حالت عادی هنگامیکه فرد میایستد و پاها را در کنار یکدیگر قرار میدهد، وزن به صورت یکسان در هر دو پا تقسیم میشود و فاصله بین زانوها زیاد نیست، اما در افرادی که زانوی پرانتزی یا ژنو واروم دارند، هم در حالت ایستاده و هم هنگامیکه فرد به پشت دراز میکشد و پاهایش را کنار یکدیگر قرار میدهد، مفصلهای زانو از هم فاصله میگیرند و مفصلهای مچ پا به هم میچسبند.

تشخیص زانوی پرانتزی با استفاده از اشعه ایکس
اشعه ایکس یکی از قدیمیترین و رایجترین روشها، برای عکسبرداریها جهت تشخیص عارضههای پزشکی است که در تشخیص زانوی پرانتزی هم به ما کمک میکند.
در صورت نیاز، تشخیص زانوی پرانتزی با استفاده از اشعه ایکس انجام میشود، تا ناهنجاریهای زانو، میزان انحراف، و شدت آن را موردبررسی قرار دهیم.
چه صورتی برای تشخیص زانوی پرانتزی نیاز به انجام سیتیاسکن و MRI است؟
درصورتیکه انحراف زانوی پرانتزی یا ژنو واروم، شدید باشد و یا با چرخش استخوانی همراه باشد و یا پای پرانتزی، موجب آسیب به بافت نرم شده باشد، برای تشخیص زانوی پرانتزی نیاز به انجام سیتیاسکن و MRI است.
انجام آزمایشات خون برای بررسی میزان ویتامینها و مواد معدنی
یکی درگیر از روشهای تشخیص زانوی پرانتزی، انجام آزمایش خون است. درصورتیکه زانوی پرانتزی، به علت کمبود ویتامین D و مواد معدنی ایجادشده باشد، انجام آزمایشات خون، برای بررسی ویتامینها و مواد معدنی، به تشخیص زانوی پرانتزی کمک میکند. با انجام آزمایش خون، میزان کمبود ویتامینها، کلسیم و مواد معدنی که باعث ایجاد زانوی پرانتزی در فرد شده است، مشخص میشود.
زانوی پرانتزی در کودکان
بهطور طبیعی، زمانی که کودک برای اولین بار شروع به ایستادن و راه رفتن میکند، به صورت فیزیولوژیک و برای حفظ تعادل بدن، زانوهای کودک به شکل پرانتزی است، زانوی پرانتزی در کودکانی که تازه شروع به راه رفتن میکنند، طبیعی است.
زانوی پرانتزی در کودکان زیر دو سال شایع است اما باگذشت زمان و تا قبل از سن سهسالگی باید روند کاهشی داشته باشد و بهبود یابد.
درصورتیکه زانوی پرانتزی در کودکان، با افزایش سن بهبود پیدا نکند و روند کاهشی نداشته باشد و با افزایش سن تغییری درروند انحراف مشاهده نشود و حتی شدیدتر شود، نیازمند مراجعه به پزشک، برای انجام معاینات اولیه است.
چه زمانی زانوی پرانتزی در کودکان نگران کننده است؟!
یکی از عواملی که در درمان زانوی پرانتزی اختلال ایجاد میکند، اضافهوزن کودک است، و همچنین استفاده از پوشک بزرگ برای کودکان زیر دو سال، باعث تأخیر در درمان خود به خودی زانوی پرانتزی میشود.
در صورتی زانوی پرانتزی در کودکان نگرانکننده است که با عوامل زیر همراه باشد:
- درصورتیکه زانوی پرانتزی باگذشت زمان، بیشتر شود یا ثابت بماند
- درصورتیکه زانوی پرانتزی، منجر به آسیب در ناحیه زانو شده باشد
- درصورتیکه طول پاهای کودک، هماندازه نباشد
- درصورتیکه کودک، در ناحیه ساق پا و زانودرد داشته باشد
- درصورتیکه درراه رفتن کودک، اختلال ایجاد شود و راه رفتن کودک، بالنگ زدن همراه باشد.
زانوی پرانتزی در بزرگسالان
زانوی پرانتزی در بزرگسالان، به علتهای متفاوتی میتواند ایجاد شود و درمان هم با توجه به سن، میزان انحراف و شرایط مفصلهای زانو، متفاوت است.
حال اگر شما کفش افرادی که دچار زانوی پرانتزی هستند را بررسی کنید، متوجه ساییدگی در قسمت خارجی کفش آنها میشوید.
بهطورکلی، برای درمان زانوی پرانتزی در بزرگسالان روشهای زیر توصیه میشود:
- ورزشها و حرکات اصلاحی
- زانوبندها و بریسهای اصلاحی
- جراحی

در ادامه با چند دلیل که ممکن است افراد به زانوی پرانتزی مبتلا شوند، آشنا میشوید.
دلیل زانوی پرانتزی
شناخت دلیل زانوی پرانتزی میتواند در تشخیص و درمان زانوی پرانتزی، به ما کمک کند. دلایل زیادی باعث ایجاد زانوی پرانتزی، در کودک میشوند که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نشستنهای W شکل
- راشیتیسم
- کمبود ویتامین D
- بیماری بلانت
- اضافهوزن
- وضعیت قرارگیری جنین در رحم مادر
شما میتوانید به طور کامل با این موارد در مقاله علت ایجاد زانوی پرانتزی و روش درمان آشنا شوید.