کاربرد پروتز بالای زانو
درصورتیکه فرد به علت تصادفات و آسیبهای شدید فیزیکی، سرطانها و بیماریهایی ازجمله دیابت و عفونتهایی که امکان سرایت به بخشهای دیگر بدن مثل خون، وجود داشته باشد و فرد یکی از اعضای بدن خود را از دست بدهد، به علت از دست دادن تواناییهای اولیه فردی از ورود به اجتماع و انجام فعالیت و داشتن شغل امتناع میکند.
پروتزهای پا انواع مختلفی دارند که یکی از موارد مورد استفاده آن، پروتز بالای زانو است که برای افرادی که در متن بالا به آنها اشاره شد، ساخته میشود. در ادامه بیشتر با انواع و کاربرد پروتز بالای زانو آشنا میشوید.
قطع عضو به علت بیماری دیابت
میتوان گفت که امروزه به علت پیشرفت زیاد در علوم پزشکی، قطع عضو به علت بیماری دیابت نسبت به گذشته کاهش چشمگیری داشته است و به همین دلیل امروزه با استفاده از دستگاههای پیشرفته اسکن کف پا، نقاط پرفشار در بیماران دیابتی که عصبهای حسی خود را ازدستدادهاند را شناسایی میکنیم.
بعد از شناسایی نقاط پر فشار افراد دیابتی با ساخت کفش و کفی ارتوپدی، نقاط پرفشار به نقاط کمفشار تبدیل میشوند و میزان آسیبرسانی به بافتهای بدن به علت بیماری دیابت به حداقلترین حالت ممکن میرسد.
با این حال اگر به هر علتی فرد پای خود را از بالای زانو ازدست داده باشد، برای اینگونه افراد پروتز بالای زانو ساخته میشود تا در انجام امور روزمره خود به مشکل نخورند.
ما در کلینیک کوشا هم خدمات اسکن کف پا و هم ساخت کفش و کفی طبی را ارائه میدهیم که میتوانید از منو خدمات به این برگهها و اطلاعات دسترسی داشته باشید.
پروتز بالای زانو و انواع آن
پروتز بالای زانو انواع مختلفی دارد که شامل پروتزهای اولیه و مکانیکی و پروتزهای پیشرفته است و با توجه به درخواست فرد و تشخیص پزشک ساخته میشود.
پروتزهای مکانیکی درراه رفتن و انجام فعالیتهای روزمره به فرد کمک میکند و پروتزهای پیشرفته امکان فعالیتهایی مثل دویدن و فعالیتهای ورزشی دیگر را برای فرد فراهم میکند.
بهطورکلی همهی پروتزها و اعضای مصنوعی را بهگونهای میسازیم که جایگزین عضو ازدسترفته باشند و بتوانند نیازهای فرد را تأمین کنند و فرد بتواند با کمک آنها فعالیتهای روزمره خود را انجام دهد.
راه رفتن با پروتز بالای زانو
در ابتدا ممکن است فرد نتواند بهخوبی و به شکل عادی با پروتز بالای زانو راه برود و فعالیتهای روزمره خود را بهراحتی انجام دهد اما در کلینیک کوشا، بعد از ساخت پروتز زانو؛ نحوه راه رفتن با پروتز بالای زانو را به شخص آموزش میدهیم و فرد میتواند با تمرین و تکرار فعالیتهای روزمره خود را بهآسانی انجام دهد. درصورتیکه متوجه وجود ضعف عضلانی شویم افراد را برای تمرینات درمانی لازم به کاردرمانی و فیزیوتراپی معرفی میکنیم.
بسیاری از افراد تصور میکنند با کمک پروتز بالای زانو نمیتوان فعالیتی انجام داد بنابراین از تهیه پروتز خودداری میکنند اما باید بدانید که پروتز بالای زانو همانند یک عضو واقعی عمل میکند و شامل مفاصل مچ پا، زانو و همچنین کف پا است، پس این تصور که با پروتز بالای زانو یا پای مصنوعی نمیتوان فعالیتی انجام داد، اشتباه است.
پروتز بالای زانو از چه قسمتهایی تشکیلشده است؟
پروتز بالای زانو از قسمتهای مختلفی تشکیلشده است که شامل مفصل زانو، مچ پا و کف پا، سوکت و لوله شین است. همچنین شما میتوانید با مقاله روش ساخت پروتز بالای زانو با تمام مراحل تولید این پروتز آشنا شوید در ادامه با اجزای تشکیل دهنده پروتز بالای زانو به طور خلاصه آشنا میشوید:
مفصل زانو
مفصل زانو از قسمتهای بسیار مهم در ساخت پروتز بالای زانو است که وظیفه خم کردن زانو و راحتتر نشستن فرد را برعهده دارد. حال مفصل زانو به دو قسمت کلی که شامل مفصل زانوی ثابت و مفصل زانوی متحرک است، تقسیم میشود.
مفصل زانوی متحرک
مفصل زانوی متحرک که بهصورت خودکار در هنگام نشستن یا خم کردن زانوها تغییر میکند و نیازی به تنظیم شدن توسط شخص ندارد.
مفصل زانوی ثابت
مفصل زانوی ثابت دقیقاً مخالف مفصل زانوی متحرک است و به این صورت عمل میکند که قبل از نشستن و خم کردن زانو، مفصل زانو باید توسط شخص تنظیم شود.
کف پا و مچ پا در پروتز بالای زانو
به دلیل اینکه کف پا و مچ پا در پروتز بالای زانو انواع مختلفی دارد و برای انتخاب بهترین و مناسبترین کف و مچ پروتز بالای زانو مشورت با متخصصان ارتوپد الزامی است.
یکی از مواد تشکیلدهنده کف و مچ پای پروتز بالای زانو، کربن است و از آنجایی که کربن بسیار سبک است، کمک زیادی میکند تا پروتز بالای زانو سبک باشد و حرکت دادن و استفاده از آن برای شخص سهولت بیشتری داشته باشد.
سوکت
سوکت قسمتی از پروتز بالای زانو است که عضو باقیمانده را در درون خود قرار میدهد و در هنگام راه رفتن فرد، نیروی واردشده به پروتز زانو به سوکت وارد میشود و سپس سوکت نیرو و فشار واردشده را در بین بقیه قسمتهای پروتز زانو تقسیم میکند.
سوکت درواقع در بین لوله شین و عضو باقیمانده قرار میگیرد و برای ساخت آن از مواد سازگار با بافت بدن استفاده میشود تا بعد از استفاده عضو باقیمانده دچار آسیب و حساسیت نشود.
درصورتیکه در ساخت سوکت نکات لازم و ایمنیهای لازم رعایت نشود، باگذشت زمان عضو باقیمانده واکنشهایی مثل تورم، خارش، سوزش و درد را از خود نشان میدهد. در ساخت سوکت باید نکاتی را رعایت کرد که احتمال آسیب به بافتهای عضو باقیمانده را به حداقل ممکن برسانیم و این امر نیازمند تخصص فرد سازنده در ساخت پروتز است.
لوله شین
لوله شین لولهای بسیار مقاوم و سبک است که در بین سوکت و پروتز زانو قرار دارد و نیرو را از سوکت بهپای مصنوعی انتقال میدهد. ما در کلینیک کوشا در ساخت لوله شین از موادی سبک و مقاوم مثل آلومینیوم یا تیتانیوم که سبک و مقاوم هستند، استفاده میکنیم.
پروتزهای دست
پروتزهای دست انواع مختلفی دارد که شامل پروتزهای زیبایی، پروتزهای مکانیکی و پروتزهای مایو الکتریک است که با توجه به عضو ازدسترفته و بودجه فرد ساخته میشود. هر یک از این پروتزها کارایی مخصوص و منحصر به خودشان را دارند و فرد با توجه به نیاز و درخواست خود و نظر پزشک میتواند مناسبترین پروتز را برای ساخت انتخاب کند.
اگر درباره نوع کاربرد و قیمت این نوع پروتز میخواهید بیشتر بدانید، میتوانید این موارد را در برگه پروتزهای دست مطالعه کنید.