علتهای ایجاد کمردرد
علتهای متفاوتی وجود دارند که باعث ایجاد کمردرد در افراد خواهند شد، با افزایش سن کمردرد تشدید میشود و درصورتیکه مشکلات زمینهای در فرد وجود داشته باشد کمردرد با افزایش سن بیشتر از پیش، زندگی افراد را با مشکلاتی همراه خواهد کرد.
همانطور که در بالا اشاره کردیم کمردرد علتهای متفاوت و زیادی دارد، ازجمله علتهای ایجاد کمردرد میتوان به دیسک کمر، دفورمیتیهای ستون فقرات که گاهی باعث ایجاد کمردرد خواهند شد، آسیب دیدگی در ناحیه کمر، بلند کردن اجسام سنگین، انجام ورزشهای حرفهای و سنگین، سقوط از بلندی، بیماریهای مربوط به ستون فقرات مانند سیاتیک، تنگی کانال نخاعی، آرتروز کمر، اضافه وزن و بالا بودن سن اشاره کرد.
هرچند که امروزه کمردرد حتی در افراد دارای سنین پایینتر هم مشاهده میشود اما معمولاً تعداد افرادی که در سنین بالا دچار درد کمر میشوند از افرادی که در سنین پایین دچار کمردرد میشوند، بیشتر است. کمردردها گاهاً خفیف هستند و با رعایت بعضی نکات و استفاده از کمربندهای مخصوص یا استراحت و عدم فعالیت از بین خواهند رفت.
هنگامی که افراد دچار کمردردهای شدید میشوند در ابتدا علت آن باید مورد بررسی قرار بگیرد، پس از اینکه علت ایجاد کمردردها مشخص شد، با توجه به مشکلی که وجود دارد راه حلهای مناسبی در جهت کاهش درد ارائه خواهیم کرد.
علائم کمردرد
کمردرد علائمی به همراه دارد که لازم است نسبت به آنها آگاهی کافی داشته باشید تا در صورت مشاهده هر کدام از این علائم در جهت معاینه و درمان اقدامات لازم صورت گیرد. علائم کمردرد شامل:
- درد در ناحیه کمر زمانی که با استراحت کردن و پرهیز از تحرکات سنگین از بین نرود.
- دردی که موجب بیدار شدن فرد از خواب شود
- دردهای تیرکشنده تا ناحیه زانو یا ساق پا (دردهای تیر کشنده، دردهایی هستند که در نواحی مختلف بدن قابل احساس هستند)
- احساس بیحسی در ناحیه باسن و عدم کنترل ادرار و مدفوع
- اختلال در راه رفتن به طوری که فرد به سختی قدم بردارد
- سختی، هنگام بالا رفتن از پلهها
- ایجاد درد در ناحیه کمر هنگام انجام دادن فعالیتهای روزانه
توجه داشته باشید که کمردرد میتواند علتهای متفاوتی داشته باشد پس از هرگونه خوددرمانی یا ماساژهای خانگی یا خوردن مسکنها به شدت خودداری کنید.
روشهای درمان کمردرد
پس از مشاهده هر یک از علائمی که به آنها اشاره کردیم، الزامی است که فرد به پزشک مربوطه مراجعه نماید و برای درمان کمردرد اقدام کند. پزشک پس از بررسی وضعیت بیمار و بررسی سوابق پزشکی، انجام معاینات بالینی یا عکس برداری، علت ایجاد کمردرد را مطلع خواهد شد و روشهای درمان کمردرد را ارائه خواهد کرد.
معمولاً کمردردهای خفیف با استفاده از روشهای غیر جراحی قابل درمان هستند، اگر کمردرد با دردهای شدید همراه باشد و روشهای غیر جراحی پاسخگوی فرد نباشد، آخرین گزینه احتمالاً انجام جراحی است.
استراحت
معمولاً استراحت مطلق و پرهیز از انجام فعالیتهای سنگین و خودداری از برداشتن اجسام سنگین یا بیشازحد خم و راست شدن یکی از روشهای درمان کمردرد است. به این نکته توجه داشته باشید که پزشک معمولاً در کنار استراحت، ورزشهای کششی و سبکی را برای فرد تجویز میکند که فرد روزانه به صورت منظم در منزل انجام دهد.
بریسها یا کمربندهای مخصوص
بریسها یا کمربندهای مخصوصی که در کلینیکهای ارتوپدی فنی ساخته میشود میتواند کمر را در حالت ثابت و بدون حرکت نگه دارد. این بریسهای مخصوص حتی در زمان استراحت یا انجام فعالیتهای روزمره نیز میتواند مورداستفاده قرار گیرد و بهطورکلی باعث کاهش حرکت مهرهها روی هم و کاهش درد کمر خواهند شد.
بریسهای مخصوص کمردرد در جهت کاهش دردکمر بسیار مؤثر واقع شدهاند، توجه داشته باشید که نباید به صورت مداوم از بریس یا کمربند برای کمردرد استفاده کنید زیرا نگه داشتن عضلات کمر و تنه در حالت استراحت و برای مدت طولانی عضلات را تضعیف خواهد کرد، در کنار استفاده از بریس حرکات کششی و سبک نیز باید انجام شوند تا از تضعیف عضلات جلوگیری شود.
ضمناً شما میتوانید از طریق لینک زیر با کمربندها و بریسهای اصلاحی ستون فقرات بیشتر آشنا شوید: