علتهای ایجاد کیفوز
یکی از علتهای مهم به هم خوردن راستای اسکلتی نحوه نشستن است؛ بسیاری از نوجوانانی که به علت داشتن کیفوز به کلینیک ما مراجعه میکنند از آن دسته افرادی هستند که به مدت طولانی سرگرم بازیهای کامپیوتری هستند و از نوع نشستن خود غافل میشوند. بد نشستنهایی که در دوره رشد اتفاق میافتد میتواند باعث رشد اسکلتی در همان وضعیت شود و برای فرد مشکلات زیادی را به همراه داشته باشد.
دومین علت ایجاد کیفوز عدم شکلگیری صحیح مهرههای تشکیلدهنده ستون فقرات یا نیمه تشکیل شدن آنها است که معمولاً در زمان جنینی اتفاق خواهد افتاد این کیفوز بانام کیفوز مادرزادی نیز شناخته میشود.
سومین علت ایجاد کیفوز پوکی استخوان و آسیبهای فیزیکی در ناحیه کمر است. به دنبال آسیبدیدگیهایی که در ناحیه کمر رخ میدهد امکان اینکه شکستگیهای ایجاد شده بهدرستی جوش نخورد، زیاد است درنتیجه احتمال ایجاد انحراف کیفوز نیز وجود دارد.
چهارمین علت ایجاد کیفوز، اختلال در رشد صحیح ستون مهرهها است.
پس این چهار مورد از علتهای ایجاد کیفوز به حساب میآیند که در پایین بهصورت موردی به آنها اشاره کردهایم:
- بد نشستن در سنین نوجوانی
- در زمان بارداری
- پوکی استخوان و آسیبهای فیزیکی ستون فقرات
- برهم خوردن رشد صحیح مهرههای کمر
به جزء موارد بالا علتهای دیگری که باعث ایجاد کیفوز میشوند به شرح زیر هستند اما بدانید که این موارد درصد کمتری را به خود اختصاص میدهند:
- بیماریهای استخوانی
- آسیبهای نخاعی
- سی پی (CP)
- آسیب دیسک مهرهای
علائم کیفوز
با دقت به علائم کیفوز میتوانید نسبت به این نوع انحراف آگاهی بیشتری داشته باشید و در زمان مناسب برای درمان آن اقدام کنید و هرکدام از علائم کیفوز را که در فرزند خود مشاهده کردید، در اولین فرصت برای انجام معاینات لازم اقدام کنید چون بهترین راه قبل از شدیدتر شدن انحراف و جلوگیری از عوارض کیفوز است. علائم کیفوز شامل:
- تأثیر بر روی ظاهر ستون فقرات (ستون فقرات به شکل کج دیده میشوند)
- تغییر شکل گردن و شانهها
- درد در ناحیه کمر (این دردها ممکن است خفیف، متوسط و شدید باشند)
- احساس خستگی و گرفتگی عضلات کمر
- احساس تنگی نفس و خفگی به دنبال انحراف شدید کیفوز
- محدود شدن حرکات کمر
- خشکی ستون فقرات
علائم گفتهشده با توجه به نوع و میزان انحراف میتوانند از خفیف تا شدید فرد را درگیر کنند که در ادامه با عوارض کیفوز آشنا خواهید شد.
عوارض کیفوز
درصورتیکه کیفوز در زمان مناسب درمان نشود و فرد نسبت به آن بیتوجهی نشان دهد در بزرگسالی عوارض شدیدتری را به همراه خواهد داشت ازجمله عوارض کیفوز در بزرگسالی میتوانیم به شدید شدن قوز کمر اشاره کنیم. تشدید قوز کمر میتواند مشکلاتی ازجمله اختلال در راه رفتن و انجام فعالیتهای روزمره را برای فرد ایجاد کند که این عوارض کیفوز در بزرگسالی میتواند خفیف یا شدید باشد.
تشدید انحراف ستون فقرات مشکلات دیگری همچون مشکلات تنفسی و گوارشی را نیز به همراه خواهد داشت. دردهای شدید، اختلال خواب، کوتاهی قد، از دست دادن راستای بینایی (فرد نمیتواند مستقیماً به جلو نگاه کند) و از دست دادن محدوده حرکتی از دیگر عوارض کیفوز در بزرگسالی است.
نحوه تشخیص کیفوز
تشخیص صحیح و بهموقع کیفوز از عوارض کیفوز در بزرگسالی جلوگیری میکند پس بهتر است قبل از رسیدن فرد به سن نوزده سالگی اقدام کنید که این اصلیترین موردی است که با رعایت آن میتوانید از تشدید انحراف کیفوز و درمان غیر جراحی آن کمک کنید.
برای تشخیص کیفوز نیاز به انجام تستهایی همچون تست آدامز فوروارد بندینگ داریم که در این تست فرد همانند رکوع نماز خم میشود و دستهای خود را به شکل آویزان شده نگه میدارد، زانوها باید کاملاً صاف باشند. در این حالت اگر برآمدگی غیرطبیعی در ستون فقرات مشاهده شود به سراغ تشخیص قطعی و مشخص کردن میزان انحراف میرویم البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که فقط افراد متخصص میتوانند وجود برآمدگی غیرطبیعی را تشخیص دهند.
برای تشخیص قطعی و مشخص کردن میزان انحراف و مهرههایی که دچار انحراف شدهاند؛ گرفتن عکس رادیوگرافی لازم است پس از گرفتن عکس رادیوگرافی درصورتیکه صفحات رشد باز باشند، درمان به کمک ورزش اصلاحی ستون فقرات یا بریس میلواکی را آغاز میکنیم.
نحوه درمان کیفوز
نحوه درمان کیفوز با توجه به میزان انحراف و سن فرد متفاوت است مثلاً در مواردی که انحراف خفیف و سن فرد کم است، انجام ورزشهای اصلاحی و فیزیوتراپی در درمان انحراف بسیار مؤثر است و در موارد شدیدتر بریس اصلاحی چون بریس میلواکی میسازیم اما در مواردی که انحراف بسیار شدید باشد و هیچیک از این روشها در درمان انحراف مؤثر نباشد انجام جراحی را به فرد پیشنهاد میکنیم.
شما عزیزان میتوانید برای مشاوره، تهیه و خرید بریس میلواکی، معاینه و گرفتن برنامه حرکات اصلاحی در ساعات کاری به کلینیک مراجعه کنید یا از طریق برگه درخواست نوبت و خدمات، بدون مراجعه حضوری و تماس تلفنی درخواست خود را ثبت کنید و منتظر تماس ما باشید.
شماره تماس برای دریافت نوبت (داخلی دو):
۰۲۱-۸۸۶۰۹۹۱۴
آدرس ما:
تهران ونک خیابان ملاصدرا رو به روی بیمارستان بقیهالله پلاک ۱۹۳ طبقه ۵ واحد سیزده