صافی کف پا چیست؟
بهطورکلی وجود یک قوس طبیعی در کف پای افرادی که دچار صافی کف پا نیستند، قابل مشاهده است و هنگامیکه به صورت مساوی بر روی هر دو پای خود وزن گذاری میکنند تمامی کف پای آنها به سطح زمین برخورد نمیکند و همواره قسمت قوس پا از زمین فاصله دارد.
اما افرادی که صافی کف پا دارند، بهصورت طبیعی این قوس را ندارند و همچنین این افراد هنگامی که به صورت مساوی بر روی هر دو پای خود وزن گذاری میکنند، کف پای آنها کاملاً به سطح زمین برخورد میکند. در ادامه با صافی کف پا که در دو نوع کلی دستهبندی میشود، بیشتر آشنا میشویم:
صافی کف پای ریجید (غیرقابل انعطاف)
افرادی که دچار صافی کف پای ریجید هستند، در هنگام گام برداشتن و بلند کردن پا و کشیدن انگشت شست پا به سمت بالا و حتی وزن گذاری روی قسمت شست پا هیچ قوسی در کف پای آنها ایجاد نخواهد شد و کف پا دقیقاً مانند زمانی که روی هر دو پا ایستادهاند کاملاً صاف و بدون قوس خواهد بود.
افرادی که دچار صافی کف پای ریجید یا صافیکفپای غیرقابل انعطاف هستند، همواره با پیچخوردگی پاها و دردهای کفپایی در هنگام راه رفتن و انجام فعالیت مواجه میشوند، همچنین این افراد در هنگام راه رفتن زودتر از سایر افراد دچار خستگی میشوند.
صافی کف پای فلکسیبل (قابل انعطاف)
صافی کف پای فلکسیبل ، دقیقاً مخالف صافیکفپای ریجید است، افرادی که دچار صافیکفپای فلکسیبل هستند در هنگام گام برداشتن و راه رفتن، در هنگام کشیدن انگشت شست به سمت بالا و در هنگامی که روی شست پا وزن گذاری میکنند، قوس کف پا ایجاد میشود و هنگامی که روی هر دو پا ایستادهاند، این قوس از بین میرود.
بنابراین شاید بسیاری از والدین با مشاهده این وضعیت فکر کنند که کودکشان دچار صافی کف پا نیست و اقدامی در جهت کنترل عوارض جانبی صافی کف پا انجام ندهند. افرادی که دچار صافی کف پای فلکسیبل هستند در هر بار گام برداشتن یکبار قوس ملایمی در کف پای آنها ایجاد میشود و دوباره در هنگام قرار گرفتن پا به حالت اولیه از بین میرود.
لازم به ذکر است که راه رفتن این افراد همواره با خستگی همراه است و بعد از فعالیتهای زیاد در طول روز و انجام دادن ورزشهای پرشی و جهشی در پایان روز، دچار درد در کف پا میشوند.
فواید استفاده از کفی طبی
کفی طبی برای صافی کف پا علاوه برقرار دادن بدن در راستای صحیح خود و کنترل عوارض صافی کف پا ، در کاهش دردهای ناشی از صافی کف پا هم بسیار مؤثر است.
انجام دادن ورزشهای پرشی و جهشی با استفاده از کفی طبی در افرادی که دچار صافی کف پا هستند، بلامانع است و افراد میتوانند بعد از تهیه کفی طبی بدون نگرانی به فعالیتهای روزانه و ورزشی خود بپردازند.
عوارض صافی کف پا
صافی کف پا خط وزن بدن را تغییر میدهد و عوارضی همانند انحراف پاشنه و زانوی ضربدری را به دنبال دارد و انحراف پاشنه پیشرونده است. درصورتیکه قبل از ایجاد انحراف پاشنه از کفی طبی استفاده کنید، احتمال تشدید انحراف پاشنه به حداقل ممکن میرسد و درصورتیکه بعد از ایجاد انحراف پاشنه برای تهیه کفی طبی اقدام کنید میتوانید از تشدید، انحراف پاشنه جلوگیری کنید.
از دیگر عوارض صافی کف پا ایجاد زانوی ضربدری است، با استفاده از کفی طبی و تغییر خط وزن بدن به حالت اولیه و صحیح خود انحراف زانو در بسیاری از موارد اصلاح خواهد شد، درصورتیکه انحراف زانو شدید باشد، درمان با استفاده از زانوبندها یا بریسهای اصلاحی زانو انجام میشود.
زانوی ضربدری موجب تغییر راستای صحیح اسکلتی خواهد شد و انحرافات ستون فقرات را به دنبال دارد. همانطور که میدانید بدن همانند زنجیرهای است که همه اعضای آن به یکدیگر وابستهاند و در صورتی که یکی از زنجیرهها دچار اختلال شود، دیگر زنجیرهها نیز دچار اختلال خواهند شد.
صافی کف پا تا چه سنی طبیعی است؟
باید به این نکته توجه داشته باشید که تکامل قوس پا تا حدود سن ۶ سالگی ادامهدار خواهد بود و همه کودکان تا حدود سن ۶ سالگی دچار صافی کف پا هستند. پس صافی کف پا بدون علامت تا سن ۶ سالگی طبیعی است و بهمرور قوس طبیعی در کف پای آنها تشکیل میشود، تنها در صورتی باید نگران صافی کف پای کودک زیر ۶ سال باشید که صافی با علائمی همراه باشد که در ادامه به آنها میپردازیم.