قوز کمر یا کیفوز چیست؟

قوز کمر یا کیفوز

وجود یک انحنای خفیف در ستون فقرات همه افراد یک امر طبیعی است اما وقتی‌که میزان انحنا از حد طبیعی خارج شود و یک برآمدگی غیرطبیعی در ستون فقرات ایجاد شود، قوز کمر یا کیفوز ایجاد خواهد شد. این عارضه می‌تواند عوارض و علائمی را به همراه داشته باشد که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

به چه انحرافی کیفوز می‌گویند؟

ناحیه‌ی توراسیک ستون فقرات به‌طور طبیعی دارای یک برآمدگی خفیف و طبیعی است که تقریباً در همه افراد وجود دارد، کیفوز زمانی ایجاد خواهد شد که این برآمدگی از حد طبیعی خود خارج شود و درجه آن شدیدتر شود.

قوز کمر یا کیفوز، یکی از انحرافاتی است که ستون فقرات را دچار تغییراتی مانند خمیدگی مهره‌ها خواهد کرد و زمانی که از کنار به ستون فقرات این افراد نگاه می‌کنیم؛ یک برآمدگی غیرطبیعی همراه با علائمی مانند افتادگی شانه‌ها و گردن روبه‌جلو را مشاهده خواهیم کرد.

کیفوز می‌تواند یک برآمدگی شدید را در ستون فقرات ایجاد کند، این برآمدگی به‌ شکلی می‌باشد که می‌توان به‌راحتی آن را مشاهده کرد و یا گاهی میزان این برآمدگی به حدی است که فقط با کمک تست‌های بالینی توسط افراد متخصص قابل‌تشخیص می‌باشد.

علائم کیفوز یا قوز کمر

معمولاً علائم کیفوز به میزان و شدت آن بستگی خواهد داشت اما مهم‌ترین علائم ظاهری کیفوز وجود یک برآمدگی غیرطبیعی در ستون فقرات است. این برآمدگی غیرطبیعی می‌تواند خفیف یا شدید باشد و بسته به میزان انحراف فرد علائم متفاوتی را تجربه کند.

کیفوز علائم دیگری نیز دارد که شامل خم بودن یا افتادگی شانه‌ها و یک قوس غیرطبیعی در گردن و همچنین جلو بودن گردن نسبت به شانه‌ها و لگن می‌باشد.

کیفوز با علائم دیگری همچون احساس درد و خستگی در کمر، ناتوانی در صاف نگه‌داشتن کمر، گردن و شانه‌ها و همچنین کوتاه شدن قد در اثر خمیده شدن ستون فقرات همراه است.

انواع کیفوز

قوز کمر یا کیفوز به سه دسته تقسیم می‌شود که شامل کیفوز وضعیتی، کیفوز شوئرمن و کیفوز مادرزادی است که در ادامه به هریک از آن‌ها می‌پردازیم.

کیفوز وضعیتی

کیفوز وضعیتی زمانی ایجاد می‌شود که فرد به‌صورت مداوم سر و گردن خود را خم کند، در این حالت عضلات و رباط‌های نگه‌دارنده مهره‌های ستون فقرات دچار کشیدگی خواهند شد و این کشیدگی باعث می‌شود؛ مهره‌ها از حالت اصلی و طبیعی خود خارج شوند و فرد هنگامی‌که سر، گردن و کمر خود را خمیده می‌کند، انحراف ایجاد شود و هنگامی که فرد نحوه صحیح نشستن را رعایت کند، خمیدگی نیز از بین برود.

کیفوز وضعیتی در بین نوجوانان شایع است اما مشکلات جدی و جبران‌ناپذیری برای نوجوانان ایجاد نمی‌کند و معمولاً با تغییر وضعیت فرد این کیفوز نیز از بین خواهد رفت اما اگر این کیفوز با بهبود وضعیت فیزیکی و اصلاح مدل نشستن و تقویت عضلات اصلاح نگردد، ماندگار شده و برای درمان نیاز به استفاده از بریسهای اصلاحی ستون فقرات خواهد داشت.

کیفوز شوئرمن

شوئرمن نام یک اختلال در رشد ستون فقرات است که باعث ایجاد کیفوز خواهد شد، این اختلال بسیار شایع است و در دوران نوجوانی و موقع جهش رشد اسکلتی ایجاد می‌شود.

در بیماری شوئرمن ستون فقرات به‌صورت هماهنگ و منظم رشد نمی‌کنند، به این معنا که قسمت پشتی مهره‌های ستون فقرات به رشد منظم خود ادامه می‌دهد اما قسمت جلویی مهره‌های ستون فقرات کلاپس می‌کند و ارتفاع قسمت جلویی مهره کمتر از ارتفاع قسمت پشتی مهره می‌شود؛ این حالت معمولاً در چند مهره متوالی ایجاد می‌شود و شکل کلی ستون فقرات را تغییر می‌دهد، در این صورت شکل کلی مهره‌ها حالت خمیده پیدا می‌کند و این بیماری باعث خمیدگی ستون فقرات خواهد شد.

کیفوز شوئرمن در زمان جهش رشدی اتفاق می‌افتد و پس از جهش رشد این وضعیت تشدید نخواهد یافت. معمولاً افرادی که به کیفوز شوئرمن مبتلا می‌شوند، درد و خستگی را مخصوصاً در نقطه اوج انحراف احساس خواهند کرد.

کیفوز شوئرمن برخلاف کیفوز وضعیتی، در پسران بیشتر از دختران دیده می‌شود و علت ایجاد بیماری شوئرمن مشخص نیست اما عوامل ژنتیکی می‌توانند در ایجاد آن نقش داشته باشند.

کیفوز مادرزادی

کیفوز مادرزادی نیز به وضعیتی گفته می‌شود که در هنگام رشد ستون فقرات در زمان جنینی به آن مبتلا می‌شود. نوزادانی که با کیفوز مادرزادی مبتلا می‌شوند، دچار نوعی کیفوز هستند که پس از تولد قابل‌تشخیص است و با رشد کودک نیز تشدید خواهد یافت.

والدین ممکن است علت تشدید شدن انحراف ستون فقرات را ندانند و یا به آن توجه نکنند اما بهتر است بدانید که این نوع انحراف نسبت به دو انحراف قبل شدیدتر است و همچنین بدون جراحی نیز قابل‌درمان نخواهد بود پس بهتر است در زمان مناسب نسبت به کنترل آن اقدام کنید و از تشدید انحراف جلوگیری کنید.

این نوع کیفوز نسبت به دو نوع دیگر شیوع کمتری دارد و ما در کلینیک ارتوپدی فنی کوشا برای کنترل انواع کیفوز از بریس‌های مخصوص استفاده می‌کنیم تا به‌خوبی از تشدید انحراف جلوگیری کنیم.

قوز کمر یا کیفوز چگونه تشخیص داده می‌شود؟

برای تشخیص قوز کمر یا کیفوز، روش‌های متفاوتی وجود دارد و به این منظور می‌توان از روش‌هایی مانند انجام معاینات، بررسی‌های بالینی و عکس‌های رادیوگرافی استفاده کرد.

برای تشخیص قطعی کیفوز در ابتدا از فرد می‌خواهیم در وضعیت خاصی قرار بگیرد، برای انجام این تست فرد در حالت خمیده یا رکوع قرار می‌گیرد و دست‌ها نیز به‌صورت آویزان قرار می‌گیرند، زانوها نیز صاف هستند؛ در این حالت درصورتی‌که برآمدگی غیرطبیعی در ستون فقرات مشاهده شود، به تشخیص اولیه کیفوز می‌پردازیم.

در مرحله بعد برای بررسی میزان انحراف و مهره‌های منحرف‌شده از عکس‌های رادیوگرافی استفاده می‌کنیم و به کمک این عکس‌ها می‌توانیم محل دقیق انحراف را شناسایی کنیم و در صورتی که برای درمان به ساخت بریس نیاز داشتیم از اطلاعات عکس رادیوگرافی استفاده می‌کنیم.

برای درمان کیفوز به کجا مراجعه کنیم؟

درمان کیفوز باید به‌صورت اصولی انجام شود و چون درمان فقط در سنین نوجوانی انجام می‌شود، انجام آزمون‌وخطا در دوره طلایی درمان به صلاح نیست.

ضمناً برای درمان کیفوز نوجوانان، باید ابتدا محور خط وزن بدن اصلاح گردد، به این صورت که گردن و لگن در یک راستا قرار بگیرند سپس در محل‌های مناسب پد گذاری انجام شود. ما در کلینیک ارتوپدی فنی کوشا با روش‌های استاندارد و شناخته‌شده به اصلاح کیفوز نوجوانان می‌پردازیم.

برای دریافت نوبت حضوری در روزها و ساعات کاری، با کلینیک تماس بگیرید:

۰۲۱۸۸۶۰۹۹۱۴ (داخلی دو)

همچنین از طریق برگه درخواست نوبت و خدمات، بدون مراجعه حضوری و تماس تلفنی درخواست خود را ثبت کنید و منتظر تماس ما باشید. آدرس ما: تهران ونک خیابان ملاصدرا رو به روی بیمارستان بقیه‌الله پلاک ۱۹۳ طبقه ۵ واحد سیزده

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا