علت کج گذاشتن پا کودکان
کج گذاشتن پا کودکان به شکلهای متفاوتی در آنها دیده میشود؛ دسته اول کودکانی هستند که به سمت داخل قدم برمیدارند، دسته دوم کودکانی هستند که به سمت بیرون قدم برمیدارند و دسته سوم نیز کودکانی هستند که به انحراف پنجه مبتلا میشوند.
در نتیجه کج گذاشتن پا در سه دسته کلی تقسیم میشود که هریک از این قدم برداشتنها علت مشخصی دارد که در ادامه به علت و درمان کج گذاشتن پا کودکان میپردازیم.
کج گذاشتن پاها به سمت داخل
درصورتیکه کودک شما به عارضه کج گذاشتن پا به سمت داخل مبتلا است باید علت و نحوه درمان آن را بدانید. قبل از هر چیزی باید بدانید که علت عمده کج گذاشتن پاها به سمت داخل نشستنهای قورباغهای شکل است یعنی کودکانی که به این حالت مینشینند بیشتر از سایر کودکان به کج گذاشتن پاها مبتلا خواهند شد.
اکنون به سراغ علتهای کج گذاشتن پاها به سمت داخل میرویم، کج گذاشتن پاها به سمت داخل دو علت و دلیل عمده دارد.
- چرخش ران
- چرخش ساق
چرخش ران
چرخش ران یکی از علتهای کج گذاشتن پاها به سمت داخل است این حالت در کودکانی که به شکل W مینشینند، بیشتر دیده میشود. ضمنآً چرخش ران یکی از شایعترین علتهای قدم برداشتن به سمت داخل میباشد.
چرخش ران در محلی است که مفصل ران به مفصل لگن متصل میشود و همه کودکانی که بهتازگی متولد میشوند به چرخش ران مبتلا هستند و علت آن نحوه قرارگیری در رحم مادر است بنابراین این چرخش در کودکان تازه متولدشده طبیعی است و جای نگرانی ندارد و با نزدیک شدن کودک به سن سه سالگی این حالت یعنی چرخش ران از بین میرود درصورتیکه کودک شما بعد از سه سالگی همچنان به کج گذاشتن پاها به سمت داخل خود ادامه دهد باید علت آن را جستجو کنید.
درصورتیکه کودک شما عادت به نشستن قورباغهای شکل دارد بهتر است نحوه نشستن او را اصلاح کنید، اصلاح نحوه نشستن با روشهایی مانند استفاده از صندلی مخصوص کودک یا انجام ورزشهایی که با کنار هم قرار دادن پاها انجام میشود، صورت میگیرد.
ضمناً در حال حاضر هیچ بریسی بهمنظور انحراف و چرخش ران ساخته نشده اما بهترین و مؤثرترین روش برای کنترل و اصلاح چرخش ران انجام ورزشی است که در ادامه مشاهده خواهید کرد.
چرخش ساق پا
چرخش ساق پا یا تورشن تیبیا در یک پا یا هر دو پا ممکن است ایجاد شود. چرخش ساق در صورتی که دریکی از پاها مشاهده شود کودک یکی از پاهای خود را به سمت داخل برمیدارد و با پای دیگر بهدرستی قدم برمیدارد و زمانی که در هر دو پا باشد، کودک هر دوپای خود را به سمت داخل برمیدارد.
کودکانی که به چرخش ساق پا مبتلا هستند بیشتر از سایر کودکان زمین میخورند و علت این اتفاق نیز نزدیک بودن ساق و پنجه پاها به یکدیگر است.
همانگونه که از نام این انحراف پیداست، علت اصلی این عارضه چرخش استخوان تورشن تیبیا است. چرخش ساق پا بعد از متولد شدن نوزاد امری شایع و طبیعی است اما درصورتیکه این انحراف با افزایش سن کودک روند کاهشی نداشته باشد و با نزدیک شدن کودک به سن سه سالگی همچنان ادامهدار باشد، نباید نسبت به آن بیتوجه باشید.
کج گذاشتن پاها به سمت بیرون
کج گذاشتن پاها به سمت بیرون به دلایل مختلفی ایجاد میشود، معمولاً کودکانی که در کف پا، زانوها و ران با مشکلاتی دچار هستند در هنگام راه رفتن به سمت بیرون قدم برمیدارند.
ضمناً کج گذاشتن پاها به سمت بیرون نسبت به کج گذاشتن پاها به سمت داخل از شیوع کمتری برخوردار است و علت کج گذاشتن پاها به سمت بیرون به علت وجود مشکلاتی ازجمله زانوی ضربدری، صافی کف پا ضعیف بودن عضلات ران و کوتاهی عضلات چرخاننده ران میباشد.
درصورتیکه فردی یکی از مشکلات بالا را دارا باشد با عوارضی ازجمله راه رفتن و قدم برداشتن به سمت بیرون، ایجاد آرتروز زودرس، از بین رفتن راستای صحیح پاها، احساس درد در پاها و ناتوانی در دویدن روبهرو خواهد شد.
روشهای درمان کج گذاشتن پاها به سمت بیرون
نحوه درمان کج گذاشتن پاها به سمت بیرون به علت ایجاد آن بستگی دارد بهعنوانمثال درصورتیکه راه رفتن به سمت بیرون به علت زانوی ضربدری ایجاد شود با اصلاح زانوی ضربدری نحوه راه رفتن نیز اصلاح خواهد شد و درصورتیکه کج گذاشتن پاها به سمت بیرون به علت ضعیف بودن عضلات چرخاننده ران باشد با انجام حرکاتی که موجب تقویت عضلات ران میشوند، میتواند این نوع راه رفتن را اصلاح کند.
اگر صافی کف پا علت کج گذاشتن پاها به سمت خارج باشد با تهیه کفی طبی برای کف پای صاف و قرار دادن پاها در راستای صحیح بهمرورزمان راه رفتن اصلاح خواهد شد.
روش درمان کج گذاشتن پا کودکان
درصورتیکه بهتازگی یک عضو جدید به خانواده شما اضافهشده بهتر است، آگاه باشید که با نزدیک شدن کودک به سن سه سالگی باید کودک خود را تحت نظر یک فرد دارای تخصص درزمینهٔ ارتوپدی قرار بدهید تا در صورت وجود یک مشکل هرچند کوچک در زمان مناسب برای درمان آن اقدام کنید.
ما در کلینیک ارتوپدی فنی کوشا از سن سه سالگی کودک شمارا تحت نظر قرار خواهیم داد تا از سن خطر بهسلامتی عبور کند و در صورت نیاز اقدامات لازم را در بهترین زمان ممکن برای کودک شما انجام دهیم.
روش درمان کج گذاشتن پا کودکان با توجه به نوع آن و علت آن متفاوت است و حتماً لازم است که شما برای درمان کج گذاشتن پا به کلینیک مراجعه کنید تا با انجام معاینات لازم بتوانیم به شما عزیزان کمک کنیم.
برای نوبتدهی شنبه تا چهارشنبه از ساعت نه صبح تا پنج عصر با شماره زیر تماس بگیرید: ۸۸۶۰۹۹۱۴-۰۲۱
همچنین از طریق برگه درخواست نوبت و خدمات، بدون مراجعه حضوری و تماس تلفنی درخواست خود را ثبت کنید و منتظر تماس ما باشید. آدرس ما: تهران ونک خیابان ملاصدرا رو به روی بیمارستان بقیهالله پلاک ۱۹۳ طبقه ۵ واحد سیزده